Annons

Dags för årets Växjö Pride: ”Det finns verkligen något för alla”

För elfte året ska Växjö färgas i regnbågens färger. Precis som tidigare år blir det både allvar och mer lättsamt för att belysa frågorna.
– I Växjö får vi så mycket kärlek och det är vår gemensamma kamp. Vi lyckas för att vi är så många tillsammans, säger Växjö Prides ordförande Suzana Moćević.
Växjö • Publicerad 4 maj 2024
Suzana Moćević, ordförande för Växjö Pride, ser fram emot årets pridevecka.
Suzana Moćević, ordförande för Växjö Pride, ser fram emot årets pridevecka.Foto: Calle Rydqvist

Den 6-12 maj arrangeras Växjö Pride med invigning, Pride House, olika programpunkter från både Växjö Pride och föreningar, företag och organisationer, parad, konsert och avslutningsfest.

– Det känns helt fantastiskt. Även om våren har uteblivit lite i år så brukar den påminna oss om att det är Pride. Det är fantastiskt att det är dags snart igen, säger Suzana Moćević, ordförande för Växjö Pride.

Annons

Vad kan Växjöborna förvänta sig under veckan?

– Vi som jobbar med det här och alla som lever i Växjö får möjlighet att mötas, fulla på kunskapen, stärka vårt community och stå upp för ett öppet och inkluderande Växjö. Det är mycket spännande saker som händer under vecka, både som vi i Växjö Pride och allmänheten arrangerar.

Suzana Moćević lyfter upp att det är en ”salig blandning” av programpunkter under hela veckan. Det blir både allvarliga samtal och mer festliga programpunkter, med syftet att flytta fram positionerna kring HBTQ-rättigheterna.

– Det finns verkligen något för alla. Det som är fint är att det är så många som tar de här frågorna på allvar. Växjö Pride har blivit en tradition och det är många som engagerar sig. Det märker vi inte minst bland de närliggande kommunerna som nu både kör föreläsningar och ser det som en självklarhet att hissa prideflaggan under veckan.

I samband med Växjö Prides tioårsjubileum i fjol pratade de om vilken påverkan pride har haft i Växjö med omnejd. Nu går kampen vidare för att lyfta frågorna kring HBTQ-personers rättigheter.

– Vi får ofta fråga hur länge Pride behövs. Det behövs än mer i dag skulle jag säga för jag tycker att samhällsdebatten har blivit så hård. Vi måste hålla fast positionerna och ta steg i rätt riktning. I Växjö får vi så mycket kärlek och det är vår gemensamma kamp och vi lyckas för att vi är så många tillsammans, säger Suzana Moćević och fortsätter:

– I och längs paraden tankas vi med kärlek för att orka jobba vidare med de här frågorna. Framgången för Växjö Pride har också varit att vi gör det här tillsammans, vi i styrelsen men också Växjöborna, föreningar, företag och organisationer som engagerar sig.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons