Annons

Dags för Bokmässan i Växjö – som flyttar in i kommunhuset

Kronobergs bokmässa är årets största litterära händelse i Växjö. Årets upplaga blir dock något annorlunda. På grund av renoveringarna på Växjö stadsbibliotek så äger mässan rum i Växjö kommunhus.
– Vi kommer vara på plan tre. Totalt blir det cirka 70 medverkande, säger Ella Styf, Nina Stigsdotter Benitez, Martina Wickelgren och Joakim Granlund i arrangörsgruppen.
Växjö • Publicerad 24 november 2023
Litteraturfest på lördag. Kronobergs bokmässa är en viktig träffpunkt för både författare och läsare, menar Nina Stigsdotter Benitiez, Martina Wickelgren, Joakim Granlund och Ella Styf.
Litteraturfest på lördag. Kronobergs bokmässa är en viktig träffpunkt för både författare och läsare, menar Nina Stigsdotter Benitiez, Martina Wickelgren, Joakim Granlund och Ella Styf.Foto: David Färdigh

På lördag blir det litteraturfest. För 17:e gången i ordningen anordnas Kronobergs bokmässa. Evenemanget är Växjös största årliga litterära händelse och en viktig träffpunkt där författare möter sina läsare men också knyter kontakter med varandra.

– Många lär känna varandra när man delar bokbord. För besökarna är mässan dessutom ett bra tillfälle att köpa julklappar. Här kan man få böckerna signerade direkt av författarna, tipsar Ella.

Annons

Årets upplaga kommer dock skilja sig från föregångarna. På grund av det omfattande renoveringsarbete som just nu pågår på Växjö Stadsbibliotek är bokmässan denna gång flyttad till kommunhuset, eller plan tre för att vara exakt.

– Vi kommer ha tillgång till utrymmet vid receptionen och våningsplanet intill. Föreläsningarna är placerade i kommunens mötesrum.

Förändringen innebär att det blir en något nedbantad bokmässa.

– Tyvärr så har vi fått tacka nej till många förfrågningar på grund av att lokalytorna är begränsade. De som gett ut böcker under 2023 har prioriterats. Totalt har vi cirka 70 medverkande.

Men den nya miljön har även fördelar.

– Kanske att vi kan fånga upp nya grupper. Besökare på stationsområdet kan ta trappan upp och ta del av Växjös och Kronobergs kulturliv.

Bland de medverkande författarna finna bland annat Tomas Bannerhed, Björn Gidstam och Anna Winberg Sääf. På plats finns också Oskar Kroon, aktuell med Augustnominerade ungdomsboken Vitsippor och pissråttor.

– Augustgalan äger rum på måndag kväll. Så det kan vara en blivande Augustprisvinnare vi har på mässan, konstaterar Joakim.

Det blir även bokrelease. Ida Andersen presenterar del två i sin trilogi om Kosta glasbruk på 1700-talet.

– Romanen heter Skörgossen. I samband med bokmässan ger hon en guidad vandring på

Annons

Smålands museum och berättar om historiska föremål som inspirerat henne och hur hon använt sig av källmaterial när hon skrivit böckerna, tipsar Nina. Årets bokmässa innehåller dessutom en riktad satsning mot unga.

– Vi kommer ha workshops både i skrivande och musikskapande. Här får ungdomarna lära sig att skriva kreativt på olika sätt och hur man skriver låtar och grunderna i musikproduktion, tipsar Martina.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons