Annons
Växjö

Danstillståndet på restauranger och klubbar avskaffas

Växjö • Publicerad 13 januari 2023
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I veckan beslutade regeringen om en lagrådsremiss som innebär att danstillståndet avskaffas. Som det är idag behöver restauranger och klubbar ansöka om danstillstånd för att gästerna ska få dansa men från och med den 1 juli väntas lagändringen träda i kraft.

– Jag ser detta som ett första steg. Slopandet av kravet på danstillstånd minskar kostnaderna för restauranger, klubbar och barer samt byråkratin i samhället. Krögare ska inte kunna straffas för att gästerna dansar, säger Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronoberg.

Annons

Han har tidigare motionerat om en rad ändringar av regler för restauranger, klubbar och barer, bland annat att avskaffa kravet på danstillstånd. Han har också föreslagit att riksdagen ska se över förutsättningarna för slopat krav på matservering för att kunna beviljas stadigvarande serveringstillstånd och att take away-försäljning och hemleverans av alkohol ska tillåtas.

Enligt regeringens nya förslag om att avskaffa danstillståndet behöver restauranger och nattklubbar inte längre godkännande från Polismyndigheten för att få anordna en danstillställning, om dessa inte ligger på en offentlig plats. Verksamheterna kommer framöver att behöva anmäla det till Polismyndigheten men det är kostnadsfritt och kan göras muntligen.

Sverige införde kravet på danstillstånd för krogägare 1956. Efter 67 år tas kravet nu bort.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons