Annons
Växjö

Därför är Café Alma stängt på stadsbiblioteket

Café Alma, som försett besökare med både fika och lunch, stänger ner sin verksamhet på Växjö stadsbibliotek efter att avtalet gått ut.
– Det svåraste har nog varit att fånga upp kunder under hela tiden av dygnet, säger Josefin Lindroth, enhetschef för Café Alma och högskolerestaurangen.
Växjö • Publicerad 2 augusti 2023
Café Alma stänger ner efter åtta år i stadsbibliotekets lokaler.
Café Alma stänger ner efter åtta år i stadsbibliotekets lokaler.Foto: Växjö bibliotek

I åtta år höll Café Alma till på stadsbiblioteket i Växjö. Nu är caféet stängt och någon ny restaurangverksamhet finns för nuvarande inte på plats på biblioteket. Josefin Lindroth, enhetschef för bland annat Café Alma och högskolerestaurangen, berättar varför man stängt ner.

– Vi hade att avtal som gick ut och vi valde att inte förlänga det eftersom vi inte riktig fått affärerna att gå ihop, säger Josefin Lindroth.

Annons

En stor kundkrets som Café Alma hade genom åren var de kommunanställda, men när det nya kommunhuset stod klart tappade man mycket, menar Josefin.

– Många som jobbade på det gamla kommunhuset kom och hämtade lunch och de beställdes även mycket fika till konferenser. När det nya kommunhuset byggdes försvann mycket av det tyvärr, säger Josefin.

Finns det planer på att starta upp Café Alma någon annan stans?

– Vi finns idag redan på campus och vi har valt att satsa mer på verksamheten där ute. Vi har ett café på universitetsbiblioteket, en salladsbar och två restauranger som vi driver där, säger Josefin.

Vilka utmaningar har det funnits att driva Café Alma?

– Det svåraste har nog varit att fånga upp kunder under hela tiden av dygnet. De som är på biblioteket kanske inte är de mest köpstarka och världsläget har säkert påverkat med ekonomi och så där, säger Josefin.

Hur har responsen varit från besökare?

– De tycker såklart att det är tråkigt men förstår samtidigt att det är svårt att bedriva en verksamhet där det inte händer så mycket, säger Josefin.

I höst drar en omfattande renovering av stadsbiblioteket igång och i nuläget kommer det inte flytta in en ny restaurangägare i lokalen.

– Så fort vi vet en tidslinje när ombyggnationen är klar kommer vi leta efter en ny restaurangägare. Vi vill fortfarande att det ska finnas möjlighet att få en kopp kaffe när man är här, så vi tittar på enklare lösningar i form av automater eller liknande, säger Tomas Ekelius, kultur och fritidschef, Växjö kommun.

Christoffer JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons