Annons
Växjö

Därför gick strömmen i delar av Växjö – 3800 hushåll berördes

Drift- och underhållschefen på Veab Elnät förklarar anledningen till varför strömmen gick på Teleborg natten till fredag.
Växjö • Publicerad 17 juni 2023
Foto: Jonas Engman

23.42 på torsdagskvällen registrerades ett strömavbrott i Teleborg och Skir av Växjö Energi. Elbolaget skrev på sin sajt att totalt 3 809 av deras kunder berördes. Men bara 48 minuter senare hade samtliga kunder fått tillbaka strömmen.

Anledningen till att strömmen gick i delar av Teleborg var för att två måsar hade flugit in i en transformator vilket ledde till kortslutning.

Annons

– Det blev ett ganska omfattande strömavbrott, men jag tycker ändå man gjorde ett bra jobb på att få tillbaka leveransen snabbt, säger Örjan Kvist, drift- och underhållschef på elnät.

Hur kan sådant hända?

– Det är ovanligt, men det är svårt att skydda sig fullt ut mot det här. Vissa anläggningar är placerade utomhus, säger Örjan Kvist och förklarar att detta inte är ett förekommande bekymmer.

– Jag kan inte komma ihåg när vi hade ett sådant här fel senast.

Vi har fått flera samtal från berörda som hörde en smäll i samband med att strömmen gick. Vad tror du det kan vara?

– När det blir kortslutningar på detta sättet är det inte ovanligt att det blir som en smäll. Det är så pass kraftig energiurladdning.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons