Annons
Växjö

Därför uppstod slukhålet på vägen utanför Växjö

VÄXJÖ • Publicerad 27 april 2023
Slukhålet ser ut så här och är mellan fyra och fem meter djupt.
Slukhålet ser ut så här och är mellan fyra och fem meter djupt.Foto: Carl Carlert

Trafikanter på väg 892 upptäckte under onsdagskvällen att vägbanan hade kollapsat cirka en kilometer väster om Rottne i höjd med Rydet. När räddningstjänsten kom fram till platsen konstaterade de ett slukhål på cirka 1,5 meter i diameter och mellan fyra och fem meter djupt.

– Det var en gammal plåttrumma som var sönderrostad och säckade ihop. Ett rör som ligger i vägen som leder vattnet till andra sidan vägen. Jag vet inte om man hinner få dit en ny trumma i dag, men om det bli så kommer vägen vara återställd i kväll, förklarar Torbjörn Axelsson som är enhetschef för underhållet på Trafikverket.

Här saknas innehåll

Annons

Hur kommer det sig att detta uppstod?

– På 50-, 60-, 70-talet när de här vägarna byggdes lade man många plåttrummor och de var inte alltid av den bästa kvaliteten. Det finns en risk att det rostar med plåt och vatten. I dag lägger vi mycket plast- och betongtrummor istället.

Hur vanligt är det att vi får se sådana här slukhål på vägarna?

– Det händer då och då. I Kronobergs län har jag en bild av att det var ett antal år sedan det inträffade här. Detta var en ganska stor trumma och det var oerhörd tur att någon upptäckte det innan någon stackars trafikant körde in i det, berättar Torbjörn Axelsson.

Räddningstjänsten stängde av vägen för trafik tills att slukhålet var åtgärdat.
Räddningstjänsten stängde av vägen för trafik tills att slukhålet var åtgärdat.Foto: Carl Carlert
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons