Annons
Växjö

Davids bild från kyrkbranden kan prisas

Frilansfotograf David Johanssons bild från branden i Sjösås nya kyrka nomineras i fototävlingen Årets bild.
– Jag är superglad! Jag vaknade av att det plingade till i mobilen och någon skrev ”grattis”. Jag tänkte, vad är detta?
Växjö • Publicerad 10 mars 2023
Rökdykarna gör ett sista försök att rädda de sista viktiga inventarierna ur den brinnande kyrkan. Vid tvåtiden lördagen den tredje september befarades det värsta, Sjösås nya kyrka var bortom all räddning.
Rökdykarna gör ett sista försök att rädda de sista viktiga inventarierna ur den brinnande kyrkan. Vid tvåtiden lördagen den tredje september befarades det värsta, Sjösås nya kyrka var bortom all räddning.Foto: David Johansson

Under måndagen presenterades de nominerade till tävlingen Årets bild. En av dem som nominerats är fotograf David Johansson som frilansar åt Smålandsposten. Han är nominerad i klassen Årets rookie med en av sina fantastiska bilder från branden i Sjösås nya kyrka i Viås den 3 september 2022. Bilden publicerades i Smålandsposten.

– Den är väldigt symbolisk, en bild som berättar allt och kan stå för sig själv. Man kan läsa in hela historien i bilden, man förstår att det brinner och brandmännen räddar föremål. Korset är en väldigt stark symbol som väcker många känslor, säger David Johansson.

Annons

Trodde du att din bild skulle nomineras?

– Nej. Men jag hade bilder som jag var nöjd med och tänkte att jag chansar och ser vad som händer. Det var nu eller aldrig med den bilden, den är så stark. Det gick vägen och det känns superkul. Det spelar inte så stor roll om jag vinner, det känns roligt att vara nominerad.

Flera nomineringar går även till Smålandspostens förre fotograf Alexander Mahmoud. Han kommer från Grimslöv och jobbar numera på Dagens nyheter. Han är bland annat nominerad för sitt sportreportage om Mikael Ymer, där han var både reporter och fotograf, samt på bilden nedan i klassen Nyhetsreportage inrikes.

Förra året prisades en Växjöfotograf i Årets bild. Fotograf Anna Nordström vann kategorin Årets vardagsbild 2021.

Finalen i årets upplaga av Årets bild avgörs den 16 mars.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Daniel RydströmSkicka e-post
Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons