Annons
Växjö

De äger flest fritidshus i länet – danskarna trivs i Kronoberg

Det är inte bara svenskarna som gillar att spendera fritiden i Kronobergsområdet. Enligt en undersökning från SCB ägs 38 procent av fritidshusen i Kronoberg av någon registrerad i utlandet. På andra sidan Öresundsbron verkar det vara extra populärt att semestra i Kronoberg, speciellt om man ser till antalet sommarhus som ägs av danskar och tyskar i länet.
Publicerad 31 juli 2022 • Uppdaterad 2 augusti 2022

Här saknas innehåll

Kronoberg län ligger i topp tre när det kommer till antalet utlandsägda fritidshus i landet. Flest utlandsägda fritidshus finns i Västra Götaland med 7 846 stycken. Följt av Värmland med 6 549 stycken och Kronobergs län med 4 533 stycken.

Med fritidshus räknas småhusbyggnader på fastigheter som saknar folkbokförda personer. Med dessa mått räknat finns det omkring 12 000 fritidshus i Kronoberg.

.
.Foto: Christian Hylse
Annons

I Kronoberg är det danskarna som äger flest fritidshus i länet, hela 2 935 stycken. Efter de kommer tyskarna som står för ägandet av 1 335 stycken fritidshus.

Tredje flest fritidshus ägs av nederländare. Inte fullt så många som tyskarna och danskarna. 85 stycken fritidshus står registrerade på dem.

Våra norska grannar är inte fullt lika intresserade av att spendera ledigheten i Kronoberg. 13 stycken hus står registrerade på norska ägare.

Moa RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons