Annons

De bär hedersflaggan i årets prideparad

Trots kritik från vissa håll har bibliotekarier stått på sig och fortsatt bjuda in sagoläsande dragqueens. I år uppmärksammas de genom att få bära Växjö Prides hedersflagga i paraden tillsammans med Det fria ordets hus.
Växjö • Publicerad 10 maj 2024
Längst fram i Växjös prideparad bärs en hedersflagga. I år är det bibliotekarier och personer från Det fria ordets hus som har fått det fina uppdraget.
Längst fram i Växjös prideparad bärs en hedersflagga. I år är det bibliotekarier och personer från Det fria ordets hus som har fått det fina uppdraget.Foto: LENA GUNNARSSON

Längst fram i det långa pridetåget genom centrala Växjö brukar en stor hedersflagga bäras av några utvalda personer. I fjol bars den av tioåringar efter Växjö Pride funnits sedan de föddes och tidigare år har det bland annat varit Växjös skolledning, stolta närstående och Vakna Sverige som burit flaggan.

I år kommer hedersflaggan att bäras av bibliotekarier och Det fria ordets hus. Enligt Suzana Moćević, ordförande i Växjö Pride, är bibliotekarier en yrkesgrupp som tagit ställning genom att bjuda in sagoläsande dragqueens runt om i Sverige.

Annons

– Det är otroligt uppskattat av barn och dessa bibliotekarier har stått upp i den frågan och inte backat trots att det har kritiserats från vissa håll. Det är viktigt att stå upp även när det blåser och det vill vi uppmärksamma, säger Suzana Moćević.

Det fria ordets hus står upp för yttrandefriheten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons