Annons
Växjö

De får årets kulturstipendier i Kronoberg

Växjö • Publicerad 6 juli 2024
Författaren Anna Winberg Sääf är född och uppvuxen i Växjö.
Författaren Anna Winberg Sääf är född och uppvuxen i Växjö.Foto: KRISTIAN POHL

Varje år delar Region Kronoberg ut stipendier till kulturutövare i länet. En expertgrupp har sett till det främsta kriteriet ”konstnärlig färdighet” och valt ut vilka fem som ska få arbetsstipendium på 60 000 kronor vardera samt vilka två som får ungdomsstipendier på 20 000 kronor.

Arbetsstipendierna går till musikalartisten Linnéa Rydqvist, textildesigern Lena Håkansson, musikern Olivia Brisvall Rydqvist, författaren Anna Winberg Sääf och konstnären Evelina Nolin.

Annons

Dessutom får musikern Linnéa Sjöstrand och musikalartisten Eyla Max ungdomsstipendierna.

Fakta

Årets stipendiater

Arbetsstipendier

Linnéa Rydqvist, scenkonst

”Linnéa Rydqvist är en mångsidig musikalartist med stora ambitioner och med ett outtröttligt driv inom sin stora passion, och en dedikation att fortsätta utvecklas och bidra till konstens värld, inte minst i Kronobergs län.”

Lena Håkansson, konsthantverk/design

”Med en till synes gränslös kreativitet och experimentlust öppnar Lena Håkansson upp nya infallsvinklar och möjligheter, vilka med stor hantverksskicklighet omsätts till artefakter och produkter inom det textila området.”

Olivia Brisvall Rydqvist, musik

”Olivia Brisvall Rydqvist visar på en otroligt fin konstnärlig färdighet i sitt fagott-spel i högkvalitativa blåsensembler runt om i Sverige. Som pedagog kämpar Olivia för att få fler unga till att spela vad hon kallar för utrotningshotade instrument.”

Anna Winberg Sääf, litteratur

”För hennes litterära skapande och forskandemetod - i interaktion med människor och genom berättelser som rör sig i dåtid och nutid.”

Evelina Nolin, bild och form

”Genom att ge liv åt landskapet och samtidigt skapa reflektion över materialets berättelse och benägenheter, levandegör Evelina Nolin sina skulpturer, vilka kännetecknas av ett alldeles eget djupgående konstnärligt kunnande.”

Ungdomsstipendier

Linnéa Sjöstrand, musik

”Linnéa Sjöstrand är en eldsjäl som har som mål att bli en framstående violinist, solist och konstnärlig ledare, samt ambassadör för den klassiska musiken. Trots hennes unga ålder håller hon en väldigt hög nivå med sitt spel.”

Eyla Max, scenkonst

”Eyla Max har på ett övertygande sätt visat sin begåvning för artisteri med en avgörande passion och målmedveten ambition för en fortsatt karriär som musikalartist.”

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons