Annons
Växjö

De introducerar cheerleading i Växjö: ”Teamwork med ett härligt go”

Idrottsstaden Växjö har berikats med ännu en sport. Det är cheerleading-klubben Atomic Cheer Allstar som vid årsskiftet startar upp verksamhet i Växjö Träningsfabrik med siktet inställt på att delta i DM 2025.
– Cheerleading är ett härligt teamwork med mycket go. Det brukar vara mäktig stämning på tävlingarna, säger träningstrion Martina Jörgensen, Ellinor Danielsson och Ida Johansson.
Växjö • Publicerad 27 december 2023
Dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor är tävlingsmomenten som ingår i cheerleading.
Dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor är tävlingsmomenten som ingår i cheerleading.Foto: Rickard Lundby

Dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor. Det är mycket som ryms på de två minuter som varje cheerleading-lag har på sig när det är tävling. Några som fastnat för sporten är Växjöborna Martina Jörgensen, Ellinor Danielsson och Ida Johansson som beskriver tjusningen med cheerleading på följande sätt:

– Det är ett härligt teamwork. Man frågar sig innan; hur ska vi göra de här momenten? Och sedan när man klarar det tillsammans så är det en underbart skön känsla, Yes vi fixade det!

Annons

Vi hälsar på träningstrion på Växjö Träningsfabrik. Det är här som den nybildade föreningen Atomic Cheer Allstar kommer att hålla till framöver.

– Vi har bokat in tio timmar i veckan här i lokalerna med start vid årsskiftet. Vi välkomnar alla från sex år och uppåt. Redan har vi fått in 40 intresseanmälningar.

Dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor är tävlingsmomenten som ingår i cheerleading.
Dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor är tävlingsmomenten som ingår i cheerleading.Foto: Rickard Lundby

Martina, Ellinor och Ida tränar dans samt är danslärare på Dansstudion Preparendum, bland annat just för cheerleading.

– Men vi har saknat själva tävlandet, så därför bestämde vi oss att starta en förening och ansluta oss till Svenska Cheerleadingförbundet, vilket är en förutsättning för att kunna vara med i DM och SM. Här i Växjö och centrala Småland har det dessutom saknats en cheerleadingförening. De närmsta klubbarna finns i Jönköping, Värnamo, Kalmar och Karlskrona.

Vad har ni satt för målsättning?

– Att delta i DM 2025 som kommer att arrangeras i Helsingborg.

En cheerleading-tävling brukar vara en mäktig upplevelse för såväl de tävlande som publiken framhåller Martina, Ellinor och Ida.

– Båda de tävlande och supportrarna på läktarna sjunger ramsor och håller igång. Det är verkligen go och ett mäktigt tryck.

Är det svårt att lära sig cheerleading?

– Egentligen inte. Det som krävs är främst vilja och tålamod. Räkna med mycket drillande. Varje detalj måste sitta. Sedan handlar det om tillit och förtroende. Om man lyfts och kastas högt i luften så måste man känna sig trygg med att lagkamraterna tar emot vid landningen.

Fakta

Atomic Cheer Allstar

Idrott: Cheerleading.

Ledarstab: Martina Jörgensen, Ellinor Danielsson och Ida Johansson.

Finns: På Växjö Träningsfabrik.

Aktuellt: Nybildad klubb som drar igång verksamheten vid årsskiftet.

Intresset: Stort. Vi har redan fått in ett 40-tal intresseanmälningar. Vi välkomnar alla från sex år och uppåt.

Målsättning: Att delta i DM 2025.

Så går det till att tävla: Varje lag har två minuter på sig att sätta ihop ett program som innehåller moment som dans, gymnastik, lyft, hopp och ramsor. Sedan poängbedöms utförandet av en domarjury.

Etablerad sport: Cheerleading ingår numera i Svenska Riksidrottsförbundet.

Antal cheerleading-utövare i Sverige: Cirka 18 000.

Tjusningen med sporten: Cheerleading bygger på teamwork. När man klarar momenten tillsammans är det en härlig YES-känsla!

Innehållet i ramsorna: Ofta handlar det om lagnamnet och klubbfärgerna.

Annons

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons