Annons
Växjö

De kämpar mot psykisk ohälsa genom musikens kraft

Musiker, Emil Mattisson och Robert Ericsson, kämpar tillsammans mot psykisk ohälsa genom musikens kraft. Den 4 maj spelar de med andra artister i Växjö konserthus. Allt överskott går till Suicide Zero.
– Att spela, men också att lyssna på musik är något som hjälpt mig genom mina svåra tider, berättar Robert Ericsson.
Växjö • Publicerad 29 april 2024
Emil Mattisson och Robert Ericsson.
Emil Mattisson och Robert Ericsson.Foto: Sofie Karlsson

Förra året anordnade Emil Mattisson en konsert för att samla in pengar till organisationen Suicide Zero, en organisation som jobbar för ett samhälle utan självmord. Med stöd från många som donerade, lyckades han samla in runt 30 000 kr. I år satsar han större med hjälp av sin goda vän Robert.

– I den tid som är nu, med krig, skjutningar och allt negativt som händer i världen, så är det viktigare än någonsin att öppna upp sig och prata om sina känslor. Därför känns denna spelning väldigt aktuell, säger Emil.

Annons

Den 4 maj uppträder de i konserthuset tillsammans med duon Tennessee Tears från Åseda och artisten Axel Schylström. Axels liv vändes upp och ner av en olycka som gav honom otroligt svåra brännskador, något som han kommer prata om vid konserten. Även Madeleine Björnsdotter Orfanidou, en representant från Suicide Zero, kommer vara på plats ifall någon vill ha stöd eller bara prata.

– Förra årets spelning på Nygatan 6 var helt otrolig. Jag kände verkligen hur jag nådde ut till folk och många kom fram för att berätta hur tacksamma de var att få höra mig prata så öppet om något så personligt. Utåt sett, har jag alltid varit den glada killen, säger Emil.

Något som Robert också relaterar starkt till:

– Det är en persona man tar på sig, precis som alla andra, när man ska jobba, speciellt i showbiz.

Utöver musik, består konserten av ett talkshow-koncept där alla artister delar med dig av sina berättelser. De kommer från olika bakgrunder och har därmed olika perspektiv, som hur det är att vara anhörig till någon som begår suicid eller lider av depression eller hur det är att själv lida av psykisk ohälsa.

– Vi har alla gått genom olika saker. Personligen gick det så långt att jag funderade på att avsluta mitt liv. Detta är ett jobbigt ämne som jag kommer prata om under konserten, berättar Robert.

Emil och Robert hoppas att de kommer nå ut till många och deras slutmål är att öppna upp ytterligare konversation om psykisk ohälsa.

Här saknas innehåll

Sofie KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons