Annons
Växjö

De leder nystarten för Atrium

Det arbetsintegrerade sociala företaget Atrium i Växjö gör en nystart och växlar upp verksamheten. Bland annat blir det en satsning på fastighetsservice och dessutom öppnar caféet på torpet Lybeck igen.
– Caféserveringen kommer starta upp innan månadsskiftet, säger Magnus Folcker och Torbjörn Falk, verksamhetsledare respektive styrelseordförande i Atrium.
Växjö • Publicerad 30 april 2023
Bra snurr på hjulen. Tanken är att växla upp verksamheten och under 2023 öka antalet deltagare från 60 till 70-75, säger Magnus Folcker och Torbjörn Falk, verksamhetsledare respektive styrelseordförande i Atrium.
Bra snurr på hjulen. Tanken är att växla upp verksamheten och under 2023 öka antalet deltagare från 60 till 70-75, säger Magnus Folcker och Torbjörn Falk, verksamhetsledare respektive styrelseordförande i Atrium.Foto: David Färdigh

I höstas firade Atrium 25-årsjubileum. Men efter den nostalgiska återblicken är nu siktet inställt på framtiden. Med nytillträdda verksamhetsledaren Magnus Folcker och styrelseordföranden Torbjörn Falk är ambitionen att göra en nystart och växla upp verksamheten.

– Målsättningen är att antalet deltagare ska öka från 60 till 70-75 innan årets slut.

Annons

Atrium är ett arbetsintegrerade socialt företag som fångar upp människor som har någon form av psykisk funktionsnedsättning och som befinner utanför arbetsmarknaden. Genom arbetsträning i en trygg och utvecklande miljö byggs självförtroendet upp. Syftet är att deltagarna så småningom ska kunna slussas ut i det vanliga arbetslivet.

– Här får deltagarna meningsfull och utvecklande sysselsättning som gör att de växer som människor. De får arbeta i sitt eget tempo och gradvis öka antalet arbetstimmar per vecka.

Till Atrium kommer deltagarna antingen via Växjö kommun, Arbetsförmedlingen eller Region Kronoberg. Behovet är stort konstaterar Magnus och Torbjörn.

– Det finns en växande grupp i samhället som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och som riskerar att hamna i utanförskap och social isolering.

Atrium har ett grundavtal med Växjö kommunen. Relationen beskrivs av Magnus och Torbjörn som god även om de skulle vilja se högre ersättningsnivåer.

– Nivån följer inte index-uppräkningen utan har stått stilla i många år. Med inflation och ökade omkostnader så minskar våra marginaler. Men vi för konstruktiva samtal med kommunen.

I dagsläget har Atrium 60 deltagare i sin verksamhet, som består av allt från hunddagisen Figos och Hagen på Teleborg respektive Bredvik till snickeri, cykelreparationer och tavelinramning på Verkstadsgatan.

– Hunddagisen går jättebra, där har vi nu kö på hundar och tvingas tyvärr tacka nej till förfrågningar. Däremot är det inte lika många Växjöbor som känner till att vi säljer begagnade cyklar och utför tavelinramningar här på Verkstadsgatan.

Under 2023 ska dessutom vilande verksamheter aktiveras igen. Det gäller exempelvis fastighetsservicegruppen, där det finns en stor potential menar Magnus och Torbjörn.

– Att utföra enklare underhåll och reparationer är tjänster som vi tror att det finns en god efterfrågan på.

Annons

En annan nyhet är att det populära caféet på torpet Lybeck gör comeback. Verksamheten stängdes 2020 i samband med pandemin men nu är det åter dags att slå upp portarna.

– Vi kommer att starta upp med att ha öppet en dag i veckan och sedan öka stegvis. Säsongsöppningen blir nu innan månadsskiftet.

Hur många deltagare räknar ni med få sysselsättning på caféet?

– Inledningsvis två eller tre. På längre sikt uppemot 15.

Finns det planer på fler verksamheter framöver?

– Det gäller att vara lyhörd. Även om vi ekonomiskt inte är beroende av vad som tillverkas och säljs så är det viktigt att det finns en efterfrågan på vad vi gör. Verksamheten ska inte vara konstruerad utan kännas meningsfull. Och det allra viktigast är att lyssna in vad deltagarna vill göra. Något jag kan tänka mig framöver är kreativt skapande inom datavärlden där deltagarna till exempel skulle kunna göra illustrationer för dataspel, säger Magnus.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons