Annons
Växjö

De startar julklappsinsamling för våldsutsatta barn

Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och barn. Nu startar Öjaby Herrgård ett samarbete med Kvinnojouren Blenda med julklappsinsamling riktat till de barn som kvinnojouren stöttar i sin verksamhet.
– Att få julklappar kan bidra till trygghet och normalitet i en onormal situation, säger Åsa Brittsten, kommunikatör på Kvinnojouren Blenda.
Växjö • Publicerad 21 december 2023
Julinsamlingen syftar till att dela ut julklappar till barn som lever med sina mammor på skyddade boenden, berättar Åsa Brittsten, kommunikatör på Kvinnojouren Blenda, och ZlatanZahirovic, platschef på Öjaby Herrgård.
Julinsamlingen syftar till att dela ut julklappar till barn som lever med sina mammor på skyddade boenden, berättar Åsa Brittsten, kommunikatör på Kvinnojouren Blenda, och ZlatanZahirovic, platschef på Öjaby Herrgård.Foto: David Färdigh

Julen är en högtid som förknippas med mys, trivsel och gemenskap. Men för utsatta människor i samhället är det en tid på året som kan upplevas som smärtsam. Utanförskapet blir extra tydligt. Det gäller inte minst kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer.

– Kvinnojouren Blenda erbjuder bland annat skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras medföljande barn samt hjälp i den öppna verksamheten, berättar Åsa.

Annons

Öjaby Herrgård har nu inlett ett samarbete med Kvinnojouren Blenda för att stötta deras verksamhet. I samband med En vecka fri från våld nyligen startade en julinsamling, där såväl hotellgäster som Växjöbor kan skänka julklappar till barn som lever med sina mammor på skyddat boende och de som kvinnojouren möter i den öppna verksamheten.

– Totalt handlar det om 60-70 barn och ungdomar som kan ta del av julklapparna.

Insamlingen kommer att pågå till och med den 23 december.

– Man kan lämna sina julklappar när receptionen är öppen klockan 14 till 22 varje dag.

Dessutom bjuder vi på kaffe och glögg vid granen i samlingsrummet, berättar Zlatan Zahirovic, platschef på Öjaby Herrgård.

När insamlingen är avslutad så hämtas paketen av Kvinnojouren Blenda för utdelning till barnen.

– Att få julklappar innebär trygghet och en guldkant på tillvaron. För barnen ger det också ett inslag av normalitet i en onormal situation, säger Åsa.

Vilken typ av julklappar efterfrågas?

– Vi brukar rekommendera presentkort av alla olika slag, exempelvis i leksaksaffärer, och lekland eller för de äldre barnen på fik, biografer eller shoppingcentrum.

Behovet är stort och att glädja barn är bland det viktigaste man kan göra till julen menar Zlatan.

Annons

– Alla kan vara med och göra en insats.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons