Annons
Växjö

De vill utreda billigare glasögon till barn och utökat perukbidrag

Växjö • Publicerad 10 juni 2023
Magnus Carlberg (S)
Magnus Carlberg (S)Foto: Alexander Hall

Region Kronoberg erbjuder bidrag till vissa patientgrupper. Bland annat ges bidrag för glasögon och linser till barn upp till 19 års ålder på 800 kronor och bidrag för peruk på 4 000 respektive 6 000 kronor beroende på om behovet är tillfälligt eller permanent.

Nu föreslår Socialdemokraterna i Region Kronoberg att hälso- och sjukvårdsnämnden inför nästa års beslut om patientbidrag 2025 ska utreda billigare glasögon till barn och utökat perukbidrag.

Annons

– Det är viktigt att patientbidragen regelbundet ses över. Inför nästa års beslut vill vi socialdemokrater titta närmare på hur bidragen för glasögon till barn och peruker kan förbättras. Vi har exempelvis fått till oss att de som har permanent behov av peruk ofta behöver två och att summan regionen bidrar med inte alltid räcker, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Socialdemokraterna vill att regionen utreder ett slopat bidragstak för glasögon med standardbåge för barn 0–19 samt utreder behovet av att erbjuda möjligheten för de med permanent behov att köpa två peruker samt behov av eventuell höjning av perukbidraget. Yrkandena bifölls av samtliga partier i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons