Annons
Växjö

Debatt: Brottsoffer förtjänar rättvisa utredningar

En debattartikel från Centerkvinnorna i Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Förra året anmäldes över 9 000 våldtäkter. En stor majoritet, 93 procent, av de utsatta var kvinnor. Knappt 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Det är skrämmande siffror.

Tidigare studier har visat stora brister i polisens arbete med sexualbrott. Det rör sig exempelvis om sena åtgärder i utredningarna och misstänkta gärningsmän som inte förhörs. Många målsägande hoppar av längs vägen och vissa gör det för att de fått ett dåligt bemötande. Så ska det inte gå till.

Annons

Centerkvinnorna vill att de som utsätts för sexualbrott ska få upprättelse – det rör sig inte om tusentals kvinnor som ljuger, utan det är tusentals våldtäktsmän som aldrig döms. Vi vill se satsningar på att höja kompetensen om sexualbrott i poliskåren och att brotten prioriteras högre.

Nu är det tid att värdera rättstryggheten – rätten att staten skyddar dig från att utsättas för brott och agerar om du blir det. Att vi, år 2022, lever i ett land där det i princip är riskfritt att våldta en kvinna är inte förenligt med en rättstrygg stat. Det vill vi förändra – brottsoffer förtjänar rättvisa utredningar.

Distriktsstyrelsen för Centerkvinnorna i Kronoberg;

Judit Svensson, Lagan, ordförande

Gudrun Holmberg, Furuby

Monica Pihl, Moheda

Marie Karlsson, Ryssby

Kerstin Petersson, Väckelsång

Maret Akhmadova, Alvesta

Malin Kind, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons