Annons
Växjö

Debatt: Stärkt fältverksamhet – ökad trygghet

En debattartikel skriven av Martin Edberg (S), oppositionsledare i nämnden för arbete och välfärd.
Växjö • Publicerad 1 augusti 2022
En arkivbild på Martin Edberg (S).
En arkivbild på Martin Edberg (S).

De allra flesta tycker att Växjö kommun är en trygg kommun att bo och leva i. Polisen har under flera år rapporterat om att antalet anmälda brott blir färre men trots det upplever ändå allt fler kommuninvånare en otrygghet. De trygghetsmätningar som kommunen gör tillsammans med polisen visar att den upplevda otryggheten ökar i vissa delar av kommun. Den ökade upplevda otryggheten måste tas på allvar. Otrygghet och rädsla för att bli utsatt för brott är ett problem som begränsar människors frihet.

I första hand är det polisen som har till uppgift att upprätthålla lag och ordning i vårt samhälle. Den socialdemokratiska regeringen har under de senaste åren skärpt straffsatserna för en stor mängd grova brott, så som våldsbrott, sexualbrott, olaga vapeninnehav med mera. Samtidigt har antalet poliser blivit fler och det har aldrig utbildats så många poliser som det gör nu.

Annons

Att öka straffen och sätta fler brottslingar i fängelse är bara en del av lösningen. Vi måste arbeta med de förebyggande åtgärderna så att de kriminella gängen inte kan rekrytera nya ungdomar till sin kriminella verksamhet.

Ett av de viktigaste verktyg som kommunen har i sin verktygslåda är fältarbetarna. Våra fältarbetare gör redan i dag ett väldigt viktigt arbete med att får bort ungdomar från den kriminella miljön. Fältarbetarna jobbar mycket i det dolda och de jobbar förebyggande. De har bra koll på våra ungdomar och deras arbete har bidragit till att minska brottsligheten i vår kommun.

Men fältarbetarna behöver bli fler. Det behöver vara fler som jobbar med att förebygga brott i vår kommun. Detta är ett tydligt ansvar för kommunen. Samverkan med exempelvis polis är ju en förutsättning, men kommunen måste steppa upp. Det är viktigt att nu sätta ner foten och även avsätta pengar för att ge fältarbetarna bättre förutsättningar.

Växjö är en rik kommun. När frågan om hur våra skattepengar ska fördelas valde det moderatledda styret att i stället prioritera en skattesänkning. Det spelar roll vem som styr vår kommun.

Socialdemokraterna är övertygade om att vi tillsammans kan göra vårt Växjö bättre.

Martin Edberg (S), oppositionsledare i nämnden för arbete och välfärd.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons