Annons
Växjö

Deckarförfattaren från Risinge får pris

Kronoberg • Publicerad 19 juni 2022
Foto: Peter Knutson

Deckarförfattaren Marie Bengts från Risinge utanför Växjö, som har skrivit flera pusseldeckare i 1950-talsmiljö, är en av mottagarna av Jan-Peter Strömgrens Kulturpris 2022, som uppmärksammar hörselskadades insatser inom kulturområdet.

”Författaren Marie Bengts tar oss med in i en litterär värld av listiga ledtrådar, finurliga felspår och sinnrika mysterier. En värld där saker och ting inte alltid är vad de först synes vara och där motivet sakta tar form, pusselbit för pusselbit. Men i hennes liv som hörselskadad möter vi inga gåtor, undflyende svar eller dolda hörapparater. Bara hörselsmart öppenhet. I verkliga livet är denna deckardrottning en förebild som visar vägen till lösningen”, står det i motiveringen.

Annons

– Jag förstod tidigt vikten av att vara öppen. Det sitter i ryggmärgen att inleda nya bekantskaper med information om att jag hör dåligt. Detta för att skapa förståelse, uppmuntra till tydlighet och i mesta möjliga mån undvika missförstånd. Även om jag har upplevt hörselskadan som frustrerande och tröttsam, har jag aldrig någonsin skämts över den. Snarare har den blivit en del av min personlighet, säger hon.

Utöver Marie Bengts får skådespelaren och musikern Jimmy Uller priset. Han är en av många musiker som använder hörapparater idag.

– Marie Bengts och Jimmy Uller är förebilder, som talar öppet om att ha hörselnedsättning och tinnitus. De berikar vårt kulturliv och visar vägen för andra hörselskadade, säger juryns ordförande, HRF:s förbundsordförande Mattias Lundekvam.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons