Annons
Växjö

Demonstration mot bygget av nya Fagrabäcksrondellen

Växjö • Publicerad 31 mars 2023
Illustration över den planerade trafikplatsen hämtad från Trafikverkets film om projektet.
Illustration över den planerade trafikplatsen hämtad från Trafikverkets film om projektet.Foto: Trafikverket

Planerna på den nya trafikplatsen vid Fagrabäcksrondellen har mötts av skarp kritik från bland annat Naturskyddsföreningen. Under fredagseftermiddagen arrangerar de och Fridays for Future Växjö en cykeldemonstration.

– Stoppa utbyggnaden av Fagrabäcks trafikplats nu! Det är inte för sent att vara framsynt, även om ledningar och utrotningshotade mossor har flyttats och naturreservatet har återkallats, säger Inger Stark, aktiv i Fridays for Future Växjö.

Annons

Cykeldemonstrationen som har sin start vid Speakers Corner handlar om att rädda klimatet och stoppa Trafikplats Fagrabäck.

Naturskyddsföreningen och Fridays for Future Växjö menar att beslutet om Fagrabäcks trafikplats bygger på föråldrat tänkande och att det nya jättebygget ska ske i en tid när biltrafiken måste minska om klimat- och miljömålen ska kunna nås. De kräver att regeringen, Trafikverket och Växjö kommun tänker om.

– Transporterna står för 95 procent av de fossila koldioxidutsläppen i Växjö. Men det handlar inte bara om utsläppen, det gäller även buller, partiklar, slitage, och utrymme. På varje bil går det minst fyra parkeringsplatser. Vägtrafiken måste helt enkelt minska, säger Pål Karlsson, aktiv i gruppen Hållbara Växjö.

Naturskyddsföreningen och Fridays for Future Växjö vill att det ska utredas hur trafiken kan minska för att nuvarande cirkulationsplats ska räcka.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons