Annons
Växjö

Det här gäller knivlagen – då har du rätt att bära kniv

Växjö • Publicerad 19 april 2022

Förra veckan rapporterade VXOnews om en man som döms att betala 14 000 kronor för att ha haft en kniv i sin bil. Han döms för brott mot knivlagen, något som fick flera följare på VXOnews Facebooksida att reagera. Bland kommentarerna finns ”Hur många gånger har man inte glömt en fiskekniv i bilen. Så länge man inte bär med den ut i samhället förstår jag inte problemet” och ”Detta kan inte stämma !?!”.

Andra som kommenterat inlägget på Facebook, där länken till artikeln delades, har lyft upp att många hantverkare har kniv på sig och i sin bil. VXOnews har med anledning av debatten därför valt att sammanfatta hur lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål, som vanligen kallas för knivlagen, fungerar.

Annons

Knivlagen innebär ett förbud att ha knivar och andra farliga föremål på allmän plats eller inom ett skolområde, om de är ägnade att användas vid brott mot liv och hälsa. Det är inte heller tillåtet att förvara knivar och andra farliga föremål i ett fordon som befinner sig på en allmän plats. Lagen förbjuder även föremål som i vanliga fall inte ses som farliga men som är ägnade att användas som vapen, till exempel en hammare som någon bär med sig för att försvara sig med.

Vissa yrken är undantagna i lagen. Det handlar bland annat om poliser och väktare som har befogenhet att bära batong i tjänsten och hantverkare som bär med sig en kniv som denne använder i tjänsten. Det är också tillåtet att bära kniv i samband med till exempel camping, svampplockning eller jakt och fiske. Normalt bruk av fickkniv och multiverktyg är också ett undantag.

Det görs en helhetsbedömning där bland annat föremålets art, under vilka omständigheter överträdelsen har ägt rum, motivet för att bära föremålet, faran för att föremålet skulle komma till användning och innehavarens behov vägs in.

Lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål omfattar också vad som brukar kallas gatustridsvapen, exempelvis knogjärn, batonger, karatepinnar, rivhandskar, skarpslipade mejslar och ölburkar som har fyllts med cement.

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot lagen döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet är grovt kan det bli fängelse i högst ett år.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons