Annons
Växjö

Detaljplanen för nya sjukhuset står fast – överklaganden avslås

Växjö • Publicerad 31 december 2022
Illustration från detaljplanen över det nya sjukhuset i Räppe.
Illustration från detaljplanen över det nya sjukhuset i Räppe.Foto: Växjö kommun

Grannar och Naturskyddsföreningen överklagade detaljplanen för det nya sjukhuset i Räppe. Men nu har Mark- och miljödomstolen avslag överklagandena.

– Ett nytt akutsjukhus är ett ovanligt stort och komplicerat byggnadsprojekt. Området i Räppe, med bland annat närhet till Bergkvara gård och Helige å, och sjukhusets särskilda behov ställer en rad olika krav på detaljplanen. Mark- och miljödomstolen har därför haft flera allmän­na och enskilda intressen att ta hänsyn till vid prövningen. Domstolens bedömning innebär att detaljplanen står fast, säger rådmannen Magnus Hansson, som varit ordförande i målet.

Annons

Enligt domstolens bedömning har planför­farandet inte gjorts på något felaktigt sätt och inte heller detaljplanen kommer i konflikt med hänsyn som bör tas till miljön, kulturmiljö och naturskyddet.

I maj 2019 tog Region Kronoberg ett inriktningsbeslut om ett nytt sjukhus i Växjö som ska ersätta Centrallasarettet vid Växjösjön. I december förra året antog Växjö kommunfullmäktige en ny detaljplan för området och i mars i år tog regionfullmäktige det slutgiltiga beslutet om att bygga ett nytt sjukhus i Räppe.

Grannar kan fortfarande överklaga beslutet till mark- och miljööverdomstolen. Ett nytt sjukhus i Räppe är tänkt att stå klart år 2029.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons