Annons
Växjö

Detta behöver du veta om kyrkovalet 2021

Växjö • Publicerad 13 september 2021
Foto: Oscar Appelgren

Söndagen den 19 september är det val i Svenska kyrkan. Sedan den 6 september går det att förtidsrösta med röstkortet som skickats hem till samtliga medlemmars folkbokföringsadress. Den som fyllt 16 år, är folkbokförd i Sverige och är medlem i Svenska kyrkan har möjlighet att rösta i kyrkovalet.

I kyrkovalet kan man rösta till tre nivåer – till kyrkofullmäktige (lokal nivå), till stiftsfullmäktige (regional nivå) och till kyrkomötet (nationell nivå):

  • I den första nivån är medlemmarna med och beslutar om vilka som ska sitta i kyrkofullmäktige i den församling de tillhör.
  • Svenska kyrkan är indelat i tretton geografiska områden som kallas för stift, till exempel Växjö stift och på den andra nivån i kyrkovalet bestäms vilka som ska sitta i stiftsfullmäktige. Stiften är till för att stödja församlingarna genom experthjälp.
  • På den tredje nivån röstar medlemmarna för vilka som ska sitta i kyrkomötet på nationell nivå. Det är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De sysslar med övergripande och gemensamma frågor, till exempel hur vi ska ta hand om vår planet. Totalt väljs 251 ledamöter som ska sitta i kyrkomötet.
Annons

Kandidaterna representerar i vissa fall politiska partier, men kallas istället för nomineringsgrupper när det handlar om kyrkoval. Men det finns också nomineringsgrupper som inte tillhör något politiskt parti. Dessa grupper ställer bara upp i kyrkovalen, inte i några andra.

Under det senaste kyrkovalet 2017 röstade 19,8 procent av medlemmarna, vilket är det högsta valdeltagandet i procent sedan 1934.

Här är Växjö kommuns topp-5 kandidaterna till kyrkofullmäktige för respektive nomineringsgrupp:

• Arbetarpartiet Socialdemokraterna: Maria Carlsson, Furuby, Jonas Ek, Gemla Ann-Kristin Lindquist, Teleborg, Carl-Olof Bengtsson, Sandsbro och Anette Nerlie Anderberg, Sandsbro.

• Borgerligt alternativ: Björn W Stålne, Öster, Agneta Nordlund-G:son, Räppe, Bengt Arvidsson, Söder, Sofia Stynsberg, Väster och Bo Frank, Centrum.

• Centerpartiet: Lena Johansson Bergunda, Kjell Gustafsson Norra Åreda, Birgitta Nilsson Växjö, Andreas Håkansson Växjö och Gudrun Holmberg Furuby.

• Frimodig kyrka: Gitten Öholm, Växjö, Stanley Källner, Växjö, Set Sigvardsson, Furuby och Hans Nyman, Ingelstad (har endast fyra kandidater)

• Kristdemokrater i Svenska kyrkan: Bertil Olsson, Lammhult, Bernhard Hjelmer, Asa, Birgit Malmquist, Växjö och Jan Malmquist, Växjö.

• Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna: Isak Folcker, Växjö, Marita Ann-Margret Bengtsson, Tolg och Lars Olof Carlsson, Växjö (har endast tre kandidater).

• Posk: Karin Ljung, Växjö, Olle Sandahl, Ormesberga, Camilla Dahlström, Växjö, Yngve Rehnström, Växjö och Torsten Thorvaldsson, Växjö

• Sverigedemokraterna: Michel Bergendorff, Rottne, Pernilla Wikelund, Växjö, och Christer Svensson, Växjö (har endast tre kandidater).

Sammanställning gjord av Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons