Annons
Växjö

Djurägare riskerar böter – minsta kalven ”stod och skakade” i den blöta bädden

Kalvarna stod i en dragig och blöt bädd i ladugården. De hostade och den minsta av dem ”stod och skakade”. De tvingades dessutom stå på knä för att nå sitt foder.
Nu riskerar ägaren att straffas med vite på 30 000 kronor.
Växjö • Publicerad 12 november 2023

Länsstyrelsens djurskyddshandläggare har genomfört upprepade kontroller av den unge djurägarens nötkreatur på en gård utanför Växjö.

Enligt rapporterna efter kontrollerna har han haft uppenbara problem med att hålla djurbäddarna rena och torra.

Annons

Djuren har stått i djup gödsel och varit smutsiga med gödselpansar på lår och buk.

I samband med en av länsstyrelsens kontroller slog myndigheten ner på att att kalvar stod i en dragig öppning i byggnaden. Bädden var blöt, det fanns kalvar som hostade och den minsta kalven stod och skakade, enligt länsstyrelsen.Bädden var dessutom så hög att djuren fick stå på knäna för att nå fodret på foderbordet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
I samband med en av länsstyrelsens kontroller slog myndigheten ner på att att kalvar stod i en dragig öppning i byggnaden. Bädden var blöt, det fanns kalvar som hostade och den minsta kalven stod och skakade, enligt länsstyrelsen.Bädden var dessutom så hög att djuren fick stå på knäna för att nå fodret på foderbordet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Smp

Ett förläggande utfärdades i januari 2023. I en uppföljande kontroll någon vecka senare slog länsstyrelsen ner på att att kalvar stod i en dragig öppning i byggnaden.

Bädden var blöt, det fanns kalvar som hostade och den minsta kalven stod och skakade, enligt länsstyrelsen.

Bädden var dessutom så hög att djuren fick stå på knäna för att nå fodret på foderbordet.

Det fanns också djur som gick i ”djup gödsel” vid kontrolltillfället.

Under våren fick länsstyrelsen in två klagomål, även bilder, om att djuren fortsatt levde i en mycket smutsig miljö, utan tillgång till torra och rena liggplatser.

Vid en kontroll efter klagomålen konstrade djurskyddshandläggarna att problemen med renhållningen och foderställningarna fanns kvar. Dessutom nådde inte djuren i en av boxarna ner till vattenbaljan på golvet utanför boxen.

Det ledde till ytterligare ett föreläggande från länsstyrelsen i början av juni med krav på att omedelbart rätta till bristerna i djurhållningen.

Djurägaren fick möjlighet att ge sin syn på de uppgifter som föreläggandet grundade sig på men det gjorde han inte, enligt länsstyrelsen.

Eftersom myndigheten inte anser att djurägaren rättat till bristerna riskerar han nu böter, vite, på sammanlagt 30 000 kronor.

Annons

En ansökan om att få vitet utdömt ligger nu hos Förvaltningsrätten i Växjö.

Länsstyrelsens motivering till att ansöka om att få vitet utdömt är att bristerna fanns kvar vid en uppföljande kontroll den 20 september:

  • Djurutrymmena bedömdes fortfarande inte vara tillfredsställande rena.
  • Djuren hade inte torra och rena liggplatser.
  • Djuren inte kunde äta och dricka i en naturlig ställning.

Enligt länsstyrelsen handlar det om en besättning med ett 80-tal nötkreatur i olika åldrar.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons