Annons
Växjö

Drivmedlet kan bli miljonsmäll för länstrafiken

Växjö • Publicerad 25 december 2021
.
.Foto: NILS JAKOBSSON

Majoriteten av regionbussarna i länet drivs i dag av biodieslet RME som görs på rapsolja. Det kan innebära en enorm ekonomisk smäll för trafiknämnden i Region Kronoberg, som är politiskt ansvarig för Länstrafiken Kronoberg, skriver Smålandsposten.

85 procent av regionbusstrafiken körs med avtal som är kopplade till ett indexpris för RME. Mellan oktober 2020 och 2021 har indexet stigit med 84 procent – och så har även länstrafikens kostnader. Ökningen tros bero på en ökad efterfrågan samt höga råvarupriser på rapsolja.

Annons

För 2021 räknar man med kostnader på cirka 10 miljoner kronor på grund av prisökningen. Skulle priset ligga kvar över 2022 kan det bli en smäll på cirka 30 miljoner.

Att köra på vanlig diesel hade varit billigare i nuläget.

– Alla som står vid pumparna och ska tanka vet ju hur priserna är nu, men sen har vi krav på oss att använda fossilfritt bränsle, säger Pär Welander som är trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg till Smålandsposten.

Testa SMP digital plus: Två månader för två kronor

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i 2 månader för endast 2 kronor.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons