Annons

Drygade ut sin lön genom bidragsfusk – ”inte så noga med reglerna”

Växjöbon trodde att han hade rätt till bidrag, så länge han inte var fast anställd. Nu döms han för elva fall av bidragsbrott och ska betala tillbaka 50 000.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2022
.
.Foto: JOHANNA LUNDBERG

En 38-årig man i Växjö har dömts vid tingsrätten för totalt elva fall av bidragsbrott.

Under hela 2019 ansökte och fick 38-åringen aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Aktivitetsstöd betalas ut till personer som deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program som man blivit anvisad till av Arbetsförmedlingen och totalt fick 38-åringen nära 50 000 kronor i bidrag under året.

Annons

När Försäkringskassan granskade 38-åringens ärende upptäckte man att han samtidigt som han fick bidragen var timanställd och fick lön från ett företag och han polisanmäldes och åtalades misstänkt för elva fall av bidragsbrott.

Vid rättegången nekade mannen till brott och berättade att han trodde att han hade rätt till bidragen så länge han inte var fast anställd. Han medgav dock att han inte hade orkat sätta sig in i Försäkringskassans system och att han ”inte är så noga med att ta reda på regler”.

Enligt tingsrätten är det utrett att 38-åringen drygade ut sin lön på ett olagligt sätt och man skriver i domen att straffvärdet för bidragsfusket motsvarar ett par månaders fängelse. Men han slipper fängelse och döms i stället till villkorlig som och 2 500 kronor i dagsböter.

38-åringen måste även betala tillbaka de 50 000 kronorna och han har gjort upp med Försäkringskassan om en avbetalningsplan.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons