Annons
Växjö

Drygt 30 operationer har ställts in under blockaden

Växjö • Publicerad 25 maj 2024
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Tomas Nyberg

I en månad har Vårdförbundet haft en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt mot nyanställningar efter att de inte kommit överens med SKR, Sveriges kommuner och regioner, om ett nytt kollektivavtal.

Sedan konflikten startade har Region Kronoberg fått skjuta upp drygt 30 planerade operationer och minskat antalet planerade operationer i operationsschemat.

Annons

– Vi vill förstås operera så mycket som möjligt, men behöver ha mer ”luft” i planeringen, för att inte riskera att övertid behövs om det exempelvis uppstår en komplikation eller vid frånvaro med kort varsel. De patienter som berörs av uppskjutna operationer kontaktas personligen av vårdpersonal, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ewa Ekman.

Enligt Region Kronoberg är bemanningsläget inför sommaren ovanligt besvärligt och en fortsatt konflikt kan göra situationen mer utmanande.

Regionen har i dialog med Vårdförbundet säkerställt att nödvändig vård kan bedrivas dygnets alla timmar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons