Annons
Växjö

Duon dömdes efter aktionen på flygplatsen – överklagar domen

Växjö • Publicerad 26 oktober 2022
Polisbilar på plats vid Växjö Småland Airport.
Polisbilar på plats vid Växjö Småland Airport.Foto: Carl Carlert

Två klimataktivister dömdes under tisdagen till två månaders fängelse efter att de i fjol tagit sig in på Växjö flygplats och limmat fast sig på en landningsbana. De har hävdat att de agerat i nödvärn och i ett pressmeddelande framkommer det att de kommer att överklaga sina domar till hovrätten.

– En man som har misshandlat sin fru har möjlighet att få villkorlig dom efter första gången brottet begås, men fredliga aktivister som kämpar för allas vår framtid sätts i fängelse trots att de aldrig har begått något brott tidigare, säger Pia Björstrand, advokaten till kvinnan som dömdes.

Annons

Advokaten menar att domstolens bedömning strider mot internationell rätt och hänvisar till att FN och EU-domstolen uttalat att demonstranter som vill uppmärksamma klimatkrisen inte ska dömas till fängelsestraff när de har ägnat sig åt civil olydnad.

Växjö tingsrätten gjorde bedömningen att en villkorlig dom är utesluten eftersom duon sagt att de kan tänka sig att genomföra liknande aktioner igen. Rätten menar att det finns stor risk för återfall i brott.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons