Annons

Dyrt för stressad läkare som inte hann skrapa bilrutorna

Läkaren hade bråttom och skrapade rutorna på sin bil ”till 70 procent”.
Enligt domstolen var dock sikten ut ”i princip obefintlig”.
Nu döms han för vårdslöshet i trafik och måste betala kraftiga böter.
Växjö • Publicerad 25 mars 2023

Här saknas innehåll

En tidig söndagsmorgon i februari stoppade en polispatrull en personbil på Norra Esplanaden i Växjö. Poliserna hade upptäckt att bilföraren kisade och böjde sig framåt för att kunna se ut, eftersom fordonets framruta var täckt av is och snö.

Föraren stoppades och blev misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Annons

Vid rättegången i Växjö tingsrätt berättade mannen – som är i 45-årsåldern och arbetar som läkare – att han den aktuella morgonen hade jour på jobbet och en patient som väntade på honom. Han hade därför inte hunnit skrapa rutorna på sin bil helt fria från snö och frost och han uppskattade att han fick bort ”cirka 70 procent”.

Dessutom, hävdade läkaren, var det ingen trafik på gatorna och han hade tillräckligt bra sikt på grund av att ”isen på framrutan var tunnare inifrån bilen”.

Domstolen har dock tagit del av polisernas bilder på bilen och konstaterar att framrutan var så täckt av frost och is att sikten ut måste ha varit ”i princip obefintlig”.

Läkaren bedöms därför ha gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande i trafiken och han straffas med 40 dagsböter, vilket med hänsyn till hans inkomst landar på 20 000 kronor.

Genrebild.
Genrebild.Foto: Anders Johansson
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons