Annons
Växjö

E-sportsföretag ska samla in miljonbelopp till välgörenhet - anordnar sju dagar långt event

Växjö • Publicerad 15 februari 2023
Bild från ett tidigare arrangemang.
Bild från ett tidigare arrangemang.Foto: ESA

Det är det Växjöbaserade e-sportsföretaget ESA (European Speedrunner Assembly) som arrangerar 2023 års upplaga av gamingeventet ESA Winter. Arrangemanget äger rum i Quality hotel Malmös konferenslokaler, som enligt ett pressmeddelande från ESA kommer att förvandlas till en spel-arena.

Spel speedrunnas inför påhejande pubilk.
Spel speedrunnas inför påhejande pubilk.Foto: ESA

Fenomenet ”speedrunning” har växt sig väldigt stort världen över de senaste åren. Det går ut på att slutföra olika TV-spel så snabbt som möjligt. Miljontals tittare över hela världen har ett intresse för sporten och tittar på de snabbaste spelarna i världen via livesändningar, ofta via streamingtjänsten Twitch. Även årets event kommer att livesändas hos streamingjätten för folk från hela världen att följa.

Annons

Eventet, som pågår mellan den 18e och 25e februari, kommer det inte bara att bjudas på speedruns av diverse spel från några av världens snabbaste spelare, utan även andra aktiviteter. Till exempel brädspel, arkadspel och olika turneringar.

På speedrunning-scenen är det ofta retrospel som klaras ut på kortast möjliga tid.
På speedrunning-scenen är det ofta retrospel som klaras ut på kortast möjliga tid.Foto: ESA

Ett av huvudmålen med ESA Winter 2023, skriver de i ett pressmeddelande, är att samla in pengar till Alzheimerfonden. Målet är att samla in 1 350 000 kronor. Detta skulle nämligen innebära att ESA totalt samlat in 10 000 000 kronor under de 10 år sedan ESA skapades.

– Vi är glada över att återigen ta detta spännande evenemang till Malmö och ge en plattform för världens bästa speedrunners att visa upp sina färdigheter, allt samtidigt som de gör det för ett gott syfte, säger Fredrik Lidholt, en av arrangörerna. Detta är ett unikt tillfälle för vår publik att uppleva spänningen med speedrunning och att vara en del av handlingen, samtidigt som de stödjer en stor och viktig sak.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons