Annons
Växjö

Efter alla turer: Nu startar arbetet med nya Klosterbron

Växjö • Publicerad 29 mars 2022
Nya Klosterbron kommer att gå från södra sidan vid WTC in i Växjö stations- och kommunhus.
Nya Klosterbron kommer att gå från södra sidan vid WTC in i Växjö stations- och kommunhus.Foto: Sweco

Turerna kring den nya Klosterbron i centrala Växjö har de senaste åren har varit många. Nu inleds arbetet med den nya Klosterbron som beräknas kunna öppna vid månadsskiftet juli/augusti i år.

– Nya Klosterbron kommer att gå från södra sidan vid WTC in i Växjö stations- och kommunhus, vilket gör att vi får vi en förlängning och ökad tillgänglighet mellan Söder och centrum. En bredare, längre och mer tillgänglig bro är en viktig pusselbit i Växjös nya stationsområde, säger projektledaren Sofia Iderheim.

Annons

Klosterbron kommer att stängas av på måndag den 4 april. Om några veckor kommer den befintliga bron att lyftas av och i slutet av maj lyfts den nya bron på plats.

Bron byggdes för 20 år sedan och upplevs i sitt nuvarande skick som trång och mörk enligt kommunen. I det ursprungliga vinnande förslaget i Växjö kommuns arkitekttävling gällande det nya kommunhuset presenterade White arkitekter en skiss på en helt ny bro. Men prislappen på 57 miljoner kronor blev för dyr och politikerna valde istället att den nuvarande bron ska få ett nytt utseende. Prislappen för ombyggnationen sattes inledningsvis till 13 miljoner kronor men bron har sedan dess blivit tre gånger så dyr på grund av dyra råvarupriser och hård konkurrens bland entreprenörerna.

Det är ett komplicerat bygge eftersom det är en bron över järnvägen. De som bygger måste ta hänsyn till järnvägstrafiken under byggnationen och det ska även vara förbindelser ner till plattformarna. Under 2021 genomfördes två upphandlingar av Trafikverket där det inte kom in ett enda anbud. I stället fick Trafikverket göra en direktupphandling till det nya höga priset.

När den nya bron lyfts av och på kommer Trafikverket att stänga av all tågtrafik och sätta in ersättningsbussar. Under perioden den 4 april till 30 juli kommer Länstrafiken att ha sina ersättningsbussar på Norra Järnvägsgatan.

Redan nu har förberedande arbeten påbörjats och det kommer därför att vara begränsad framkomlighet på Raoul Wallenbergs gata.

– Under tiden som arbetet pågår är kanske inte alla de vägar som invånare och besökare vanligtvis tar sig fram på till bussar och tåg öppna. Vi uppmanar därför alla som rör sig i området att vara ute i god tid och vara uppmärksam på omledningsskyltar så att du inte missar ditt tåg eller buss, säger Sofia Iderheim.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons