Annons
Växjö

Efter Centerpartiets avhopp: Partierna inleder ett nytt samarbete

Växjö • Publicerad 7 november 2022
Jon Malmqvist (KD), Pernilla Tornéus (M) och Gunnar Nordmark (L).
Jon Malmqvist (KD), Pernilla Tornéus (M) och Gunnar Nordmark (L).Foto: Montage/Smålandsposten

Efter 16 år av borgerligt styre blir det maktskifte i Växjö kommun. Socialdemokraterna kommer att styra tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och har ingått ett avtal med Centerpartiet.

Nu meddelar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de efter att Centerpartiet lämnat inleder ett nytt samarbete, Allians för Växjö. De tre partierna ska lägga fram en gemensam budget för 2023.

Annons

– När vi alla nu utmanas av prisökningar, lågkonjunktur och stigande räntor, ska Växjöborna ha en trygg välfärd att lita på. I en orolig tid genomför Allians för Växjö kraftfulla satsningar på trygg välfärd, höjd beredskap och fortsatt tillväxt. Med nya resurstillskott till välfärden, höjt överskottsmål och en budget i balans lägger vi fram en robust budget som värnar Växjös ekonomi och stärker välfärden, säger Pernilla Tornéus (M), kommunalråd och Moderaternas nya förstanamn.

Partierna vill enligt Jon Malmqvist (KD) och Gunnar Nordmark (L) bland annat att kommunens barn och ungdomar ska ges ökad valfrihet när det gäller skolmaten och att alla, varje dag i skolan, ska få möjligheten att välja mellan både kött och vegetariskt. Partierna vill också göra satsningar på elevhälsan och ser arbetet med barn och ungas psykiska hälsa som prioriterat.

Den 22 november ska kommunfullmäktige fatta beslut om den nya budgeten för 2023.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons