Annons
Växjö

Efter konkursen: Smålandsoperan återuppstår

Växjö • Publicerad 14 mars 2023
Maria Sveinungsen är ordförande i Smålandsoperan Ekonomisk förening.
Maria Sveinungsen är ordförande i Smålandsoperan Ekonomisk förening.Foto: Pressbild

I mitten av december förra året försattes Scenkonstbolaget Smålandsoperan AB i Växjö i konkurs. Bolaget har sedan 2013 satt upp egenproducerade operor, operetter, musikteater och konserter. Anledningen till konkursen var att det saknades pengar för att kunna betala leverantörsskulder, löner och skatter.

Men nu står det klart att Smålandsoperan kommer att leva vidare. Smålandsoperan Ekonomisk förening och en ny organisation har bildats för att skapa och sprida operaföreställningar i Småland.

Annons

Drygt tio personer från både gamla Smålandsoperan och nya utövare står bakom bildandet av den ekonomiska föreningen som ska verka för att skapa opera på platser geografiskt belägna i Småland genom att producera och arrangera opera med regionala, nationella och internationella medverkanden.

Den 1 april kommer de tillsammans med Musik i Syd och Växjö kommun arrangera opera-galakonsert med sing along i Växjö Konserthus.

I den nya styrelsen sitter mezzosopranen Maria Sveinungsen (Kosta) som ordförande, producenten Christina Gutiérrez Malmbom (Växjö), sopranen Pernilla Ingvarsdotter (Kalmar), dirigenten Viktor Åslund (Kalmar), producenten Björn Gullander (Ljungby) och dramapedagogen Mårten Ejderos Sveinungsen (Kosta).

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons