Annons
Växjö

Efter massiva protesterna: Domstolen häver nya detaljplanen i Öjaby

Växjö • Publicerad 29 september 2022
Kommunens detaljplan för Norra Öjaby upphävs nu av mark- och miljödomstolen. Illustration: Växjö kommun
Kommunens detaljplan för Norra Öjaby upphävs nu av mark- och miljödomstolen. Illustration: Växjö kommun

Mark- och miljödomstolen häver den klubbade detaljplanen för Norra Öjaby i Växjö. Planerna på att exploatera det cirka 55 hektar stora området som idag i stort sett är obebyggt.

Obos vill bygga ungefär 300 bostäder i området och Växjö kommun klubbade igenom den nya detaljplanen som tillåter bostadsbyggandet. Men planerna har mötts av massiva protester från bland annat Öjabybor som lyft upp att det kan bli trafikstockningar på Öjabyvägen, buller och förlorade natur- och kulturvärden. Totalt var det 131 Växjöbor som överklagade den antagna detaljplanen.

Nu häver mark- och miljödomstolen detaljplanen. Domstolen avvisar alla klagomål som handlar om ökad trafik och mer buller. Däremot anser domstolen att kommunens undersökning av områdets höga natur- och miljövården har allvarliga brister.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons