Annons
Växjö

Efter pandemikollapsen – flygtrafiken i Växjö på uppgång

Växjö • Publicerad 2 november 2021
Växjö-Kronobergs flygplats, Växjö Småland Airport.
Växjö-Kronobergs flygplats, Växjö Småland Airport.Foto: Urban Nilsson

61 reguljär- eller charterflyg landade på Växjö flygplats under september månad och runt 7 000 passagerare reste till och från flygplatsen. September var därmed den månad med mest trafik på flygplatsen sedan pandemins utbrott.

Resandet är alltjämt på en betydligt lägre nivå än vad som var normalt för årstiden före pandemin, det visar de senaste trafiksiffrorna från Transportstyrelsen.

Annons

Nedgången i flygandet har nu varat så länge, att den ger en märkbar effekt på svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser, enligt en granskning gjord av Sveriges Natur och Newsworthy. Under pandemins första nio månader var utsläppen från svenskars flygresor omkring fem miljoner ton koldioxidekvivalenter mindre än vanligt – en minskning av flygets klimatpåverkan med drygt 80 procent.

Enligt Sveriges Natur är dock flygets andel av de globala växthusutsläppen relativt liten – några få procent. Däremot utger flygandet i Sverige – och andra rika länder – en betydande del av konsumtionsutsläppen.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons