Annons
Växjö

Efter problemen med Saits: Nytt skolsystem ska upphandlas

Växjö • Publicerad 20 oktober 2022
.
.Foto: Johan Hultgren

I början av året granskade Smålandsposten digitaliseringen i skolan och flera lärare har riktat kritik mot det administrativa systemet Saits. Nu har utbildningsförvaltningens chef Anders Elingfors får uppdrag att aktivt påbörja planeringen av upphandling av nytt IT-stöd för administration och lärande med målet att ett nytt system ska på plats år 2025.

– Våra lärare och rektorer behöver de bästa tillgängliga verktygen som effektiviserar och underlättar deras arbete och som också underlättar kommunikationen med vårdnadshavarna, säger Sigvard Jakobsson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Annons

Växjö kommun har som förhoppning att rektorer, lärare, elever och vårdnadshavare ska behöva använda så få IT-stöd som möjligt och att dessa är användarvänliga och väl integrerade med övriga system.

- Upphandlingen ska fokusera på att uppfylla de lagstiftande uppdragen och underlätta för lärare och rektorer i dessa processer samt ett stabilt och säkert system för övriga digitala IT-stöd, säger Anders Elingfors, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.

Växjö kommun har gjort analyser och interna undersökningar kring Saits och en handlingsplan har tagits fram med förbättringsförslag. Men enligt ett pressmeddelande från Växjö kommun bedömer utbildningsnämnden inte att handlingsplanen tillräckligt snabbt och effektivt kan hantera eller åtgärda de problem som finns i nuvarande system.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons