Annons
Växjö

Efter skarpa kritiken: Anmälan mot akuten i Växjö läggs ner

Vårdförbundet anmälde Region Kronoberg i vintras för flera brister i personalens arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket. Nu uppger regionen att de har åtgärdat bristerna och hänvisar till att anmälan är nedlagd.
Växjö • Publicerad 5 april 2023
Akutmottagningen i Växjö har fått kritik för att personalens arbetsmiljö inte hållit en bra nivå. Nu uppger Region Kronoberg att åtgärder genomförts.
Akutmottagningen i Växjö har fått kritik för att personalens arbetsmiljö inte hållit en bra nivå. Nu uppger Region Kronoberg att åtgärder genomförts.Foto: Hilda Frankki

Arbetsmiljön på akuten har kritiserats från personal och från fackligt håll. Sedan november 2021 har det enligt dem varit personalbrist, övertid, medarbetare som säger upp sig eller blir sjukskrivna och liten eller ingen återhämtning mellan arbetspassen för dem som är kvar.

Vårdförbundet tröttnade till slut och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. Tre punkter lyftes fram som bristfälliga. Det handlade bland annat om att bemanningen inte var tillräcklig, att det inte fanns tid för reflektion efter ett arbetspass och att arbetstider behövde ses över utifrån ett hälsoperspektiv.

Annons

I mars presenterade Region Kronoberg för Arbetsmiljöverket vilka åtgärder som har vidtagits. Nu har de fått besked om att åtgärderna varit tillräckliga och att anmälan läggs ner, uppger regionen.

– Vi har till exempel påbörjat en stor schemaöversyn för att få till mer hälsosamma scheman och vi har också infört reflektion i arbetsgruppen som en viktig del i slutet på varje arbetspass. Vi har även byggt om vårt personalrum och skapat ett tyst rum för att ge våra medarbetare bättre förutsättningar att kunna vila och återhämta sig i lugn och ro under sina raster, säger akutklinikens chef Clas Hjertqvist i ett pressmeddelande.

Fackförbundet har också tagit del av Arbetsmiljöverkets besked.

– Vi känner oss nöjda nu, precis som Arbetsmiljöverket säger så få vi ha tilltro till att det blir bättre. Bara för att Arbetsmiljöverket inte kommer med förbud eller lägger ett föreläggande innebär det inte att allt är bra, vi har fortfarande risker och brister. Vi hoppas och tror att vi kommer få det bättre med de åtgärder som arbetsgivaren planerar, säger Johanna Gustafsson Vrågård, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen i Växjö.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons