Annons
Växjö

Efter stora kyrkobranden – så kan nya kyrkan se ut

Växjö • Publicerad 28 februari 2024
Tre av förslagen till en ny kyrka efter branden i Sjösås nya kyrka.
Tre av förslagen till en ny kyrka efter branden i Sjösås nya kyrka.Foto: Arkitektbolaget/Fahlander Arkitekter/LBE Arkitekt

Den 3 september 2022 brann Sjösås nya kyrka ner efter en kraftig brand. Nu har sex arkitektbyråers gestaltningsförslag till en ny byggnad presenterats. Totalt handlar det om sju förslag.

Den kände arkitekten Gert Wingårdhs byrå har tagit fram ett förslag, där murarna från den nerbrunna kyrkan ska tillvaratas. Långshusets nästan 400 kvadratmeter delas upp i två delar där en trädbyggnad med sal för 50 personer ska byggas. Det ska också vara en friluftskyrka som är placerad inom den gamla kyrkans mått. Enligt förslaget ska man anlägga en damm med en mindre klockstapel i mitten.

Annons

Växjöbaserade Arkitektbolaget föreslår att den gamla kyrkans murar ska riva och att ett kapell med en klockstapel ska byggas. Atrio Arkitekter vill bevara den nerbrunna kyrkans granitsockel till ett nytt kapten som ska byggas. Det ska enligt förslagen från Arkitektbolagen och Atrio Arkitekter skapas utomhusmiljöer som kan användas för ceremonier.

Barup och Edström Arkitektkontor har skissat på två alternativa lösningar. Det ena förslaget handlar om tre häckomgärdade gröna rum utan en fysisk byggnad och i det så kallade kapellrummet som saknas tak placeras ett fast stenaltare, en dopfunt och fasta sittplatser. I det andra förslaget ska kyrkans murverk bevara och omsluta ett nytt falurött träkapell. Det gamla murverket ska täckas av ett nytt sadeltak och det nya kapellet ska sticka upp mitt i takkonstruktionen.

Fahlander Arkitekter vill i sitt förslag behålla hela långhuset och skapa en 20 meter hög klockstapel med väderskydd. Innanför murverket ska en träkonstruktion byggas och i det gamla murverket sätts fönster och dörrportar in.

LBE Arkitekt har ritat ett kapell och vill i sitt förslag bevara den gamla kyrkans nedersta del och fyller krypgrunden med rivningsmassor. Den nedre delen av murverket föreslås bli till en mur som omgärdar kyrktorget.

Det är en jury som ska utse det vinnande förslaget. Juryn leds av den förre stadsarkitekten Boje Hultman.

Växjö pastorat fick ut 30 miljoner kronor från sin försäkringsbolag. I början av sommaren väntas ett vinnande förslag utses och byggnationen kan inledas under 2025.

bild 1/12
En ljus interiör.
En oisolerad konstruktion föreslår Fahlander Arkitekter.
Perspektiv från sidan.
Wingårdhs behåller murarna.
Man ser delar av murverket från den gamla kyrkan från kapellet.
LBE Arkitekter tar inspiration från en småländsk lada.
Så här ser det ut inne i kapellet som LBE Arkitekter föreslår ska byggas.
Den gamla ruinen får tak i Barup&Edströms ena förslag…
… i det andra förslag finns ingen byggnad utan en ceremoniplats utomhus.
Så här gestaltar Atrio Arkitekter en ny byggnad.
Interiör med mycket ljusinsläpp.
Man passerar under klockstapeln för att ta sig till kapellet som Arkitektbolaget föreslår.
En ljus interiör.
En oisolerad konstruktion föreslår Fahlander Arkitekter.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons