Annons
Växjö

Efter valsuccén i Växjö – S bjuder in partier till samtal

Växjö • Publicerad 12 september 2022
Per Jodenius, Henrietta Serrate och Malin Lauber (S).
Per Jodenius, Henrietta Serrate och Malin Lauber (S).Foto: LENA GUNNARSSON

Socialdemokraterna ser ut att gå mot partiets bästa kommunalval på 20 år. Enligt det preliminära valresultatet har partiet fått 34,9 procent av rösterna, en ökning med mer än fyra procentenheter. Samtidigt ser Moderaterna ut att tappa två procentenheter jämfört med förra valet.

Efter att Växjö i 16 års tid letts av alliansen och i ett par val av de blågröna partierna kan det nu bli maktskifte i kommunfullmäktige.

– Vi är villiga att diskutera Växjö kommuns framtid med flera partier, därför bjuder vi in dem till samtal, säger Malin Lauber (S).

För att få majoritet i kommunfullmäktige krävs 31 mandat. Enligt det preliminära valresultatet får S, V och MP 29 mandat medan nuvarande minoritetsstyret M, C, L och KD har 25 mandat. Sverigedemokraterna ser ut att få sju mandat.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons