Eldningsförbud införs i Kronoberg – det här gäller

Kronoberg • Publicerad 23 juni 2022
Foto: Sif Erlandsson

Det ska bli varmt och väldigt torrt väder under de kommande dagarna och det är stor risk för skogsbrände ri Kronobergs län. Därför har Länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län som gäller från klockan 12 på midsommarafton och tills vidare.

Det innebär att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse på annat än fasta grillplatser. Däremot får man grilla i vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

Fakta

Det här innebär eldningsförbudet

I skog och mark är det förbjudet att:

elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen på annat än fasta grillplatser. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar. Du bör inte använda annat än kol och briketter för att minimera risken för gnistbildning.

I skog och mark är det tillåtet att:

grilla och laga mat vid fasta grillplatser. En fast grillplats är utformad så att faran för antändning och spridning är låg.

förbränna gas och vätskeformiga bränslen i syfte att laga mat, förutsatt att dessa är placerade så att fara för antändning och spridning är låg (exempel friluftskök)

använda engångsgrillar på fast grillplats

I sammanhållen bebyggelse är det tillåtet att:

grilla och elda

grilla och elda på en fastighets tomt. En fastighetstomt kan vara till exempel en trägårdstomt, innergårdar och gårdar till flerbostadshus.

använda engångsgrillar

Fakta: Länsstyrelsen Kronoberg

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.