Annons

Elecktra kommer till Växjö Pride: ”Vi har all rätt att finnas”

När Växjö Pride ska avslutas i Linnéparken ska publiken få unna sig. Den prisade dragshowartisten Elecktra ska underhålla med färgstarka nummer och budskap som många kan ta till sig.
– Vi är det färgstarka läppstiftet i en mörk och tråkig värld, säger Robin Werner som spelar Elecktra.
Växjö • Publicerad 10 maj 2024
Robin Werners drag-karaktär Elecktra kommer till Växjö Pride den 12 maj.
Robin Werners drag-karaktär Elecktra kommer till Växjö Pride den 12 maj.Foto: Pressbild

Med deltagande i Drag Race Sverige och låtar som ”Unna Daj (Synd Å Slänga Ju)” och ”Banne Maj” har Robin Werner gjort succé som drag-karaktären Elecktra. Den skånske 36-åringen har efter många år i branschen varit med i många shower och nu väntar Växjö. Elecktra är klar för Växjö Prides avslutningskonsert i Linnéparken den 12 maj, direkt efter paraden.

– Det ska bli så kul. Jag har hört så mycket om Växjö Pride och har alltid varit lite avundsjuk på mina kollegor i Cabaret Moulin som för ett gäng år sedan var med under Växjö Pride. De har pratat om att det var så himla roligt och har massa minnen där, säger Robin Werner.

Annons

Vad ska du bjuda på?

– Det blir ”Unna Daj”, ”Banne Maj” och kanske en ny låt. Det kan bli så att jag i Växjö för första gången kör den nya låten, innan den ens har släppt. Det är som att mina två andra låtar har fått ett barn. Det är en musikalisk produktion men lättsam med ett budskap som är dumt och tokigt och som alla kan relatera till.

Vad tycker du att Pride har för betydelse?

– Det är jätteviktigt. Det är lätt att man förknippar det med fest och färg men anledningen till att jag har varit med under pridefestivaler de senaste åren är att visa omvärlden ett gott exempel. Jag brukar vara med de som går för de som inte kan. Det jag gör med min konstform och i mitt liv med min man är olagligt i vissa länder.

Samma dag som intervjun med Robin Werner görs har han lagt upp ett klipp från sin medverkan i Melodifestivalen tidigare i år. Efter att klippet laddats upp fick han en notis om att inlägget var dolt i Ryssland och Vitryssland.

– Det är så sjukt att det inte är lagligt i flera delar av världen. Därför kommer vi behöva Pride tills den dagen man inte får notiser som denna. Jag blir mörkrädd när jag ser kommentarer och hör hur folk pratar om det här. Vi har all rätt att finnas.

"En skånsk tant i barbiedocka-förpackning som låter som ”bonne””. Så beskriver Robin Werner sin drag-karaktär Elecktra.
"En skånsk tant i barbiedocka-förpackning som låter som ”bonne””. Så beskriver Robin Werner sin drag-karaktär Elecktra.Foto: David Gabrielron

Robin har hållit på med drag sedan tidigt i tonåren och när han var 17 år gammal föddes karaktären Elecktra i samband med Halloween. Karaktären beskrivs som motsatsen till Robin.

– Jag ville ha ett exotiskt alter-ego som är olik mig själv och mitt liv i Höllviken. Sedan har karaktären genom åren utvecklats och vuxit. Det är en skånsk tant i barbiedocka-förpackning som låter som ”bonne”. Jag vill få publiken att skratta och bjuda på visuellt snygga nummer.

Robin Werner startade tillsammans med maken Jonny dragshowen Cabaret Moulin som skulle bli Malmös största och enda dragshow. Gruppen har prisats och synts på stora scener och i olika tv-produktioner. Han har också varit med i After Dark där han spelade flera olika roller och bland annat uppträdde i Växjö.

””Det är en skånsk tant i barbiedocka-förpackning som låter som ”bonne”””
Robin Werner om sin drag-karaktär Elecktra.

På 2024 års QX-galan prisades Elecktra två gånger om, både som Årets drag och för Årets låt ”Unna Daj (Synd Å Slänga Ju)”. Låten blev en stor succé med bland annat över 40 miljoner visningar under #unnadaj på Tiktok under förra året.

Annons

– Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så stort. Det är så otroligt internt och det var jag och min man som skapade den. Jag kände att det är det här jag gör, så låt oss bara ha roligt och av allt i Drag Race så var den sketchen så nära jag kan jag vara. Det är en påminnelse till alla att vara sig själv till hundra procent och göra det som känns rätt.

Robin Werner har spelat Elecktra sedan han var 17 år gammal. Karaktären har utvecklats genom åren.
Robin Werner har spelat Elecktra sedan han var 17 år gammal. Karaktären har utvecklats genom åren.Foto: Pressbild

Robin Werner beskriver att Elecktra är av den generationen drag som gör okomplicerade saker och tilltalar det flesta. Han vill påminna svenska folket vilken fin dragshow-kultur som har funnits och finns med bland annat After Dark och Babsan.

– Det är på tiden att drag har fått ett lyft. Det har kommit och gått och nu har det fått en uppsving på ett nytänkande sätt. Men jag är stolt över att ha varit med i gamla gardet där fokus ligger bra show som ska innehålla allt men också att hitta egna karaktärer.

Vad har drag för betydelse för människor?

– Vi är det färgstarka läppstiftet i en mörk och tråkig värld. Det är underhållningsbranschen och beautybranschen, som jag också är i, som blommar i mörka tider. Folk orkar inte allt mörker utan vill fly verkligheten lite och få glamour, färg och underhållning.

bild 1/6
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons