Annons
Växjö

Elev kränkte och hotade skolpersonal – blev avstängd i ett halvår

Växjö • Publicerad 22 september 2022
Foto: Lena Gunnarsson

En Växjöbo i 25-årsåldern blev förra våren avstängd från vuxenutbildningen. I ett första läge stängdes han av i en vecka från sina studier och därefter förlängde nämnden för arbete och välfärd avstängningen till sex månader.

Nämnden motiverade den långa avstängningen med att eleven hade agerat mycket otrevligt och hotfullt i sin korrespondens med lärare, rektor och annan kommunpersonal.

Annons

Eleven hade – enligt nämnden – kränkt personalen genom att i mejl benämna dem som ”upprättgående kackerlackor”. Han hade undertecknat mejlen med ”djävulen” och även skrivit hotelser om personalens barn.

”På det hela taget är konversationen djupt olämplig och kränkande och ett oacceptabelt beteende som innehåller hot måste få konsekvenser”, förklarade nämnden.

Eleven var dock inte alls nöjd med beslutet utan överklagade till förvaltningsrätten i Växjö. Han förklarade för domstolen att han bara riktade befogad kritik mot de anställdas kompetens och påpekade brister i utbildningen i sina mejl samt att avstängningen inte hade något stöd i skollagen.

Men domstolen går nu på nämndens linje och slår fast att eleven har utsatt skolpersonalen för ett stort antal kränkningar och att avstängningen därmed har varit befogad.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons