Annons
Växjö

Elev med funktionsnedsättning fick ingen plats på skidresa – DO: Ingen diskriminering

Växjö • Publicerad 9 juli 2023
Alpin skidåkning.
Alpin skidåkning.Foto: SIMON ELIASSON

En idrottsförening på en skola arrangerade tidigare i år en skidresa. En elev med funktionsnedsättning anmälde sig och fick en bekräftelse om att han fått en plats. Men sedan meddelade föreningen, enligt vårdnadshavare till pojken, att han inte fick följa med med motiveringen att det inte går att ”tvinga” andra elever att bo med honom.

– Det blir väldigt konstigt om de betalar för en resa och så ska vi tvinga in en person i en stuga, där de uttryckligen inte vill ha in någon. Detta är utanför skolan. Det är ingen skolresa, sade en av ledarna till Smålandsposten tidigare i år.

Annons

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde en granskning om Växjö kommunen överträtt förbudet mot diskriminering som har samband med funktionsnedsättning men har nu beslutat sig för att avsluta ärendet.

Resan finansieras inte av skolan men personal från skolan följde med på resan som ledare. De var dock lediga från skolan och fick inte ersättning från skolan för att åka med på resan. Därför har Växjö kommun framhållit att det inte är fråga om en resa som skolan ansvarar för.

Idrottsföreningen menar att det inte stämmer att eleven uteslutits på grund av hans funktionsnedsättning och att det även tidigare år har funnits tillfällen där elever inte följt med på resan för att boendesituationen varit problematiskt.

DO har gjort bedömningen att händelsen inte omfattas av diskrimineringslagen och noterar också att kommunen vidtagit åtgärder för att tydliggöra regelverket för resor och andra aktiviteter.

Julia Berg (S), utbildningsnämndens ordförande i Växjö, gav i mars utbildningsförvaltningens chef, Anders Elingfors, i uppdrag att tydliggöra den här typen av verksamheter och aktiviteter. I uppdraget ska det bland annat tydliggöras vad som är skolverksamhet, så kallat studieresor, respektive föreningsverksamhet, fritid, samt vid vilka tillfällen och hur dessa resor eller aktiviteter kan genomföras.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons