Annons
Växjö

Elev ritade streckgubbar – utsatte fem lärare för hot

Växjö • Publicerad 21 september 2022
.
.Foto: JESPER ZERMAN

En flicka i 15-årsåldern från Växjö har dömts vid tingsrätten för fem fall av olaga hot. Flickan går på en specialskola i en skånsk kommun och i vintras ritade hon fem teckningar med streckgubbar. Hon la därefter teckningarna i postfacken tillhörande fem lärare på skolan.

En av lärarna som fick en teckning berättade för polisen att det var två streckgubbar, där den ene såg ut att hålla något i handen och den andre låg ner med ett rött märke på kroppen och två kryss som ögon. Ovanför teckningen stod lärarens förnamn.

Annons

En bildlärare på skolan, som även hon fått en likadan teckning, kom ihåg att Växjöeleven hade ritat liknande teckningar på en av hennes lektioner.

Eleven blev åtalad för fem fall av olaga hot och vid rättegången vittnade flera av de utsatta lärarna om att de tog mycket illa vid sig. Ett par fick sjukskriva sig och en vågade inte vistas utomhus på skolområdet under en tid.

Den åtalade eleven nekade till brott och berättade att teckningarna ”var en spontan grej” och att hon hade haft ”lite småtjafs” med lärarna som mottog hoten.

Flickan döms nu till 2 000 kronor i dagsböter för brottsligheten. En av de drabbade lärarna yrkade på 5 000 kronor i skadestånd men domstolen anser inte att den kränkning som hon utsattes för var så allvarlig att den berättigar någon ekonomisk ersättning.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons