Annons
Växjö

Elever skulle flytta till bättre lokaler – då drog chefen tillbaka löftet

Eleverna på anpassad grundskola väntar på att få flytta till en ny skola.
Då kom löftet att de ska flytta till Norremark.
Men nu kommer vändningen – det blir ingen flytt än.
– Det är olyckligt och vi kan säga att det gick för fort, säger Jessica Jönsson, biträdande verksamhetschef för anpassad grundskola.
Växjö • Publicerad 7 januari 2024
Eleverna på anpassad grundskola går här ute i paviljongerna i Vikaholm. Tanken var att de skulle flytta tillbaka till Norremark där de gick förut.
Eleverna på anpassad grundskola går här ute i paviljongerna i Vikaholm. Tanken var att de skulle flytta tillbaka till Norremark där de gick förut.Foto: Lennart Ernstsson

I september kom det första bakslaget för elever och lärare på träningsskolan som flyttat från sina lokaler på Norremark till paviljonger på Vikaholm.

I ett förhandsbesked sa kommunen nej till planerna på att bygga om skollokalerna på Norremark för 130 miljoner kronor. Orsaken var buller från närliggande fastigheter.

Annons

Nu i månadsskiftet november/december gick biträdande verksamhetschef för anpassad grundskola ut till vårdnadshavarna och berättade att eleverna skulle lämna paviljongerna på Vikaholm och flytta tillbaka till Norremark istället.

I brevet till föräldrarna skrev verksamhetschefen att Norremarks lokaler, där skolan varit tidigare, är bättre än de på Vikaholm och att det finns ett tillstånd ha skolan där i ungefär två år.

Lokalerna på Norremark skulle vara tillfälliga under tiden som ansvariga arbetar med att hitta och eventuellt anpassa permanenta lokaler.

Men bara ett par dagar senare kom ett nytt meddelande till vårdnadshavarna om att flytten inte ska ske. Rektorn hänvisade till att få till en ny lösning på skola gick lite för fort.

– Flytten blir inte klar till jullovet utan har blivit framflyttad. Vi har blivit lovade att flytta till Norremark, men det behöver göras en översyn av lokalerna eftersom de har stått tomma några månader, säger Jessica Jönsson.

Elever och personal på den anpassade grundskolan, tidigare grundsärskola, på Norremark har flyttat till tillfälliga lokaler på Vikaholm. Där blir de kvar längre än planerat.
Elever och personal på den anpassade grundskolan, tidigare grundsärskola, på Norremark har flyttat till tillfälliga lokaler på Vikaholm. Där blir de kvar längre än planerat.Foto: Hilda Frankki

Vad säger du till de föräldrar som upplever detta som förvirrande och besvikelse över att det inte blir en flytt än?

– Det är olyckligt och vi kan säga att det gick för fort. Vi har brustit i vårt förarbete och varit ivriga att lösa den här akuta situationen. Vi borde avvaktat tills allt blev klart. Vi har försökt informera och möta personal och vårdnadshavarna. Jag kan bara säga förlåt.

När kommer ni flytta?

– Det vågar jag inte säga, eftersom vi har sagt saker som inte blivit. Vi och rektorerna har en plan för när. Jag förstår att det här påverkar vårt förtroende som tjänstemän.

Har ni en någon permanent lokal i sikte?

Annons

– Det pågår ett arbete, och det kan vara en lösning på gång inom relativ närtid.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons