Annons
Växjö

Elever vill ha bensinpengar för A-traktorer – kommunen säger nej

Växjö • Publicerad 21 januari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

En skolklass i årskurs nio i Växjö har skickat in ett medborgarförslag till Växjö kommun som gäller de allt högre drivmedelspriserna.

Enligt klassen slår de höga bensinpriserna hårt mot många familjer vars ungdomar kör A-traktor eller mopedbil till skolan och man föreslår därför att kommunen betalar ut ett ekonomiskt bidrag till ungdomar under 18 år som kör dessa fordon.

Annons

”Med bidrag för drivmedel från kommunen kan ungdomar exempelvis ta sig till skolan med sina fordon”, framför klassen i sitt förslag.

Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka, och då väntas politikerna säga nej.

”Medborgarförslaget avslås med motiveringen att kommunen inte kan subventionera enskild och att ett bidrag till inköp av drivmedel inte skulle ligga i linje med Växjö kommuns klimatambitioner”, står det i arbetsutskottets beslutsförslag.

Politikerna framför vidare att cykelvägarna och kollektivtrafiken är väl utbyggda i Växjö och eleverna är därför ”inte tvungna att använda mopeder, mopedbilar eller A-traktorer för att ta sig fram”. Dessutom erbjuder kommunen skolskjuts om avståndet mellan hemmet och skolan är mer än sex kilometer.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons