Annons
Växjö

Elevers betyg och personuppgifter har läckt i Växjö kommun

Elevers personuppgifter har läckt till alla anställda och elever i Växjö kommun. Incidenten innebär att obehöriga kommit åt elevers personuppgifter.
– Det är integritetskränkande när sådan här uppgifter läcker, säger kommunens säkerhetschef Marcus Holmqvist.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

Det var i förra veckan som en anställd på Växjö kommun upptäckte att elevers personuppgifter, som namn, personnummer, betyg, klass och skola, kunde nås av alla anställda och elever i kommunen. Uppgifterna som läckt ska ha inkluderat elever som varit registrerade i kommunen sedan sju år tillbaka.

– Det är inte bra alls. Men det är ett olyckligt misstag och så fort vi fick reda på det så gjorde man förändringar för att minimera skadan så mycket som möjligt, säger Marcus Holmqvist som är säkerhetschef på Växjö kommun.

Annons

Kommunen skriver på sin hemsida att ytan med filerna stängdes direkt ner och åtgärder gjordes för att hindra obehöriga från att komma åt uppgifterna. Det är endast elever och anställda på Växjö kommun som kunnat nå filerna.

– Det är integritetskränkande när sådan här uppgifter läcker. En skada har skett, helt klart. Hur länge de här uppgifterna låg oskyddade vet jag inte i dag.

Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist ser allvarligt på händelsen.
Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist ser allvarligt på händelsen.Foto: David Färdigh

Växjö kommun har gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten och startat själva en utredning av det som har hänt.

Har föräldrar informerats?

– Vi har valt att lägga ut på vår hemsida för att nå bredden. Det var många personer som var med på listan. Jag hoppas att det har nått ut till alla berörda, säger Marcus Holmqvist.

Filerna med personuppgifter ska ha skapats från första början för att ta fram statistik till verksamhetens förbättringsarbete. Kommunen hänvisar till att det är den mänskliga faktorn som har lett fram till att filerna hanterats på ett felaktigt sätt.

– Uppgifterna ska ha läckt via ett samarbetsforum som inte hade de säkerhetsbegränsningar som det borde ha haft.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons