Annons
Växjö

Elflygsjätten nobbar Växjö: ”identifierat lite för många risker”

Växjö • Publicerad 2 juni 2023
Heart Aerospace utvecklar ES-30, ett regionalt elektriskt flygplan med en standardplatskapacitet på 30 passagerare.
Heart Aerospace utvecklar ES-30, ett regionalt elektriskt flygplan med en standardplatskapacitet på 30 passagerare.Foto: Heart Aerospace

Världens första kommersiella elflygplansindustri. Det är vad svenska elflygplanstillverkaren Heart Aerospace har i siktet. Flera kommuner försökte locka företaget och deras fabrik till sig, Växjö en av dem. Det skulle på sikt ha genererat i runda slängar 500 nya arbetstillfällen.

– Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan utan en helt ny industri, har Anders Forslund, vd och Heart Aerospace grundare, sagt i en kommentar.

Annons

Efter att ha analyserat offerterna som de olika kommunerna kom med så står det klart att det inte blir Växjö.

– Vi har tyvärr identifierat lite för många risker med Växjö gällande rekrytering samt med flygplatsens lämplighet för flight test och har därför valt att gå vidare med andra intressenter, förklarade en av företagets chefer i ett mejl till en av kommunens näringslivsutvecklare.

Heart Aerospace val föll istället på Halmstad och Halmstad city airport.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons