Annons

Elscooterns gps kan fälla 20-åring – åtalas för våldsamt rån

20-åringen har nekat till att ha haft något att göra med det våldsamma rånet. Men både hans mobiltelefon och den hyrda elsparkcykelns gps visar att han befann sig på brottsplatsen i Växjö centrum.
Växjö • Publicerad 25 december 2023
Arkivfoton.
Arkivfoton.

En natt i april blev en 19-årig man utsatt för ett våldsamt rån på Vattentorget i centrum. 19-åringen har berättat att han var på väg hem från krogen när en ung man på en hyrd Ryde-elsparkcykel dök upp. Mannen stannade och krävde att 19-åringen skulle betala pengar så att han kunde fortsätta använda elsparkcykeln. När han vägrade blev mannen mycket hotfull. Först hotade han med att han skulle ringa efter alla sina kusiner och därefter utdelade flera slag i 19-åringens ansikte.

19-åringen uppgav dagen efter för polisen att han fruktade för sitt liv och kände sig tvingad att swisha totalt 800 kronor till den aggressive mannen. Han berättade vidare att rånaren verkade vara knarkpåverkad, pendlade i sitt humör och var oberäknelig.

En karta över den misstänkte 20-åringens resa med elsparkcykeln den aktuella natten. Illustration från polisens förundersökning
En karta över den misstänkte 20-åringens resa med elsparkcykeln den aktuella natten. Illustration från polisens förundersökning
Annons

Nu åtalas en 20-årig man som bor i Växjö misstänkt för rånet. Han har pekats ut som gärningsperson och polisen har kunnat knyta honom till brottsplatsen både genom att positionera hans mobiltelefon och genom uppgifter från företaget Ryde, om att gps:en i hans hyrda elsparkcykel visade att han var på Vattentorget vid tidpunkten för rånet.

När 20-åringen förhördes nekade han till brott och berättade att han ”blev chockad” när polisen ringde och kallade honom till polisstationen.

Vid den kommande rättegången yrkar 19-åringen på 15 000 kronor i skadestånd för kränkning och förlorad inkomst.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons