Annons
Växjö

Emilia och Ebba får stipendier

Växjö • Publicerad 14 juni 2022
Emilia Nilsson och Ebba Emanuelsson.
Emilia Nilsson och Ebba Emanuelsson.Foto: Rotary S:t Sigfrid

Rotary S:t Sigfrid delar ut två stipendier till nyblivna studenter på Växjö Katedralskolas naturvetenskapliga program. Det är Emilia Nilsson och Ebba Emanuelsson som får 2 000 kronor vardera. Emilia Nilsson har arbetet med forskning för att upptäcka exoplaneter.

– Jag har sedan länge varit intresserad av rymden. Tack vare hjälpen jag har fått av Lunds universitet har jag fått möjlighet att via min mobil styra ett teleskop vid Stone Edge Observatory i Kalifornien för att vid tre tillfällen kunna studera stjärnan KELT 7 och exoplaneten KELT -7b. De är kända sedan tidigare men genom att upptäcka nya exoplaneter är det ett första steg mot att upptäcka planeter, säger Emilia Nilsson.

Annons

Ebba Emanuelsson har fokuserat på inlärningen av den hjärnrelaterade reflexen klassisk betingning. Hon tog hjälp av 23 studenter på Katedralskolan som frivilligt utsatte sig för ljus- och ljudpåverkan i form av riktade luftpuffar mot ögonen.

– Mitt arbete visar att det sker en blinkbetingning hos människor där flera påverkas av ljud än av ljus. Som människa vill man ju veta hur hjärnan fungerar och genom det här arbetet har jag lärt mig mycket. Hjärnans anatomi är ju till stora delar outforskad, säger Ebba Emanuelsson.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons