Annons
Växjö

En familjekär krögare i Växjö

Växjö • Publicerad 27 oktober 2018
Foto: Oscar Appelgren

Toba Oguz är krögaren som under många år har mättat många Växjöbors magar på olika restauranger. Nu driver han tillsammans med familjen Texas Longhorn i Växjö.

I en restaurangvärld med tvära kast, nya koncept och ett annat konsumentbehov trivs Toba Oguz med Texas Longhorn vid Båtsmanstorget i centrala Växjö. Restaurangkedjan öppnade förra hösten men hans erfarenhet i branschen sträcker sig betydligt längre tillbaka.

Annons

– Vi kom hit 1975, först till Fröseke och Alstermo innan vi hamnade här i Växjö. Pappa tog över en matbutik 1981 och det var där företagsamheten kom in i familjen. Pappa har lagt en stabil grund för oss att fortsätta med entreprenörskap.

Toba Oguz är en av sju syskon i familjen. Hans nära och kära betyder mycket för honom och familjen umgås flera dagar i veckan.

– Utan familjen hade jag aldrig kommit någonstans. Det är så viktigt att ha stöd från familjen. Jag vill ha balansen att kunna driva vidare verksamheterna men samtidigt kunna ta hand om familjen.

År 1994 öppnade de en pizzeria i Sandsbro. Elva år senare var Toba Oguz med och etablerade Restaurang Norremark, som familjen fortfarande driver.

För ett par år sedan köpte han och två kompisar också upp Ali Babas lokal på Sandgärdsgatan. Trion öppnade då Massimo, som på några år har blivit en stor och populär restaurang.

– Jag har någon form av självskadebeteende. Nyöppningar stressar mig något så påtagligt. Jag mår dåligt av det men det släpper efter att man har haft öppningen. Här blir jag kvar länge, säger han och tittar sig runt i lokalen vid Båtsmanstorget.

– Första gången jag och min fru träffades var faktiskt här för tio år sedan. Nu driver jag restaurang i samma lokal. Det är lite gulligt faktiskt, romantiskt som i en film.

I lokalen fanns tidigare restaurang Aptit. Toba Oguz och hans familj köpte upp den och under våren 2016 gjordes restaurangen om till Cava Tapas & Bar, som fram till förra året höll öppet.

– Det är mitt livs bästa affärsbeslut att stänga ner Cava för att öppna Texas Longhorn. Det är en mer publik restaurang, som ger en stor kundnöjdhet. Jag kommer hålla mig till franschiserestauranger, jag är för gammal för att orka få upp entusiasm kring en unik restaurang.

De senaste åren har restaurangutbudet i Växjö exploderat. Många nya restauranger har slagit upp portarna, samtidigt som flera har tvingats slå igen.

Annons

– Det är fantastiskt att det finns ett så bra och brett utbud i Växjö. Det finns flera restauranger som håller världsklass och jag ser verkligen upp till många inom den här branschen i Växjö. Bättre konkurrens tvingar en att leverera bra mat och service men vi behöver få fler Växjöbor att gå oftare på restaurang och jag efterlyser mer samarbete bland krögarna för att skapa ringar på vattnet.

– Samtidigt tror jag att vi kommer att få se att utbudet tunnas ut. Det är snart en överetablering av restauranger och många har svårt att hitta personal.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons